Reducerea evaziunii fiscale in domeniile clasice - alcool, tutun, petrol si jocurile de noroc -, vizate de toti ministrii finantelor de pana acum, este principala cale de crestere a veniturilor bugetare pe care mizeaza noul sef al finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a anuntat ca saptamana viitoare va propune Guvernului modificari la Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, prin care se vor modifica conditiile de autorizare si functionare a antrepozitelor fiscale, mari generatoare de evaziune. Unele dintre acestea ar putea sa intre in vigoare chiar in perioada urmatoare. Intrebat daca mediul de afaceri va fi nemultumit de anuntarea modificarilor cu putin inainte de termenul prevazut de lege, Vladescu a raspuns ca nu este deranjat "daca bulverseaza" firme din zona evaziunii fiscale. "Cautam solutii sa colectam cat mai multi bani din aceste piete, sa avem o baza de impozitare cat mai sus. Probabil, pachetele de tigari vor fi mai scumpe, anul viitor, in Romania", a informat Vladescu, care a dat exemplul Bulgariei, unde un pachet de tigarete costa dublu fata de Romania.

Vladescu a mai declarat ca Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare, considera ca Romania trebuie sa continue colaborarea cu expertii FMI pentru prevenirea aparitiei problemelor legate de macrostabilitate.

El a anuntat ca, pe langa proiectul de buget pe 2006, se discuta cu oficialii FMI si modul in care se va resimti cresterea pretului la petrol in evolutia PIB si anticipeaza discutii legate de incalzirea locuintelor populatiei.

In opinia ministrului, este necesara o imbunatatire a structurilor functionale care au atributii in accesarea fondurilor europene, problema abordata cu oficialii europeni.