"Pentru primele cinci luni ale anului curent, cu mici exceptii, de altfel justificate, Regia Nationala a Padurilor si-a realizat toti indicatorii de program. Am facut eforturi deosebite, mai ales financiare, pentru ca au fost restante mari", directorul general al Romsilva, Florian Munteanu, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca exista doi indicatori care nu au evoluat, si anume livrarile pentru export, nerealizate din cauza scaderii pietei lemnului la nivel european, si nerealizarea profitului.

Potrivit reprezentantului Regiei Nationale a Padurilor Romsilva livrarile la export au totalizat in primerle cinci luni ale anului 2,83 milioane euro, din cele trei milioane prognozate pentru aceasta perioada.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, RNP a obtinut 398,31 milioane lei, adica 101% din valoarea prognozata anterior (394,01 milioane lei).

In plus, situatia din primele cinci luni ale anului pentru regenerarea padurilor a depasit valoarea prognozata cu 25%, pana la 9.907 hectare inregistrate, de la 7.924 cat erau estimate initial. Dintre acestea, regenerarile naturale au totalizat 5.063 hectare, cu 27,5% mai mult fata de cele 3.972 prognozate. Tot in categoria regenerare a padurilor sunt incluse impaduririle, realizate in proportie de 122,6%, pana la 4.844 hectare.

De asemenea, situatia privind cantitatea de masa lemnoasa recoltata in primele cinci luni ale anului a evoluat peste prognozele initiale, totalizand 3,26 milioane metri cubi, fata de cele 3,11 milioane metri cubi propuse.

In ceea ce priveste programul pentru luna iunie, RNP a estimat o cifra de afaceri de 74,6 milioane lei, astfel incat sa fie mentinut programul prognozat pentru primele sase luni ale anului, de 468,6 milioane lei.

Disponibilizari in masa

Aproximativ 1.839 de oameni au fost disponibilizati, pana in prezent, din cadrul Regiei Nationale a Padurilor, iar 530 vor fi disponibilizati in perioada urmatoare, a declarat Florian Munteanu.

"Noi am redus personalul cu circa 1.839 de oameni, prin disponibilizari, iar cheltuielile au fost suportate, conform contractului colectiv de munca, din bugetul propriu al Regie Nationale a Padurilor. Din aceasta cauza am avut o crestere a cheltuieilor de personal cu 27% peste bugetul estimat initial", a explicat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva.

Acesta a mentionat ca marirea cheltuielilor de personal peste bugetul prognozat este unul dintre motivele pentru care profitul brut al RNP din primele cinci luni ale anului a fost de10,6 milioane euro, adica 37,7% din cel prevazut initial.

"Suntem in perioada de restructurare. Dupa cinci luni am reusit sa scoatem de la finante (Ministerul Finantelor, n.r.) proiectul de buget al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva pentru acest an si am observat ca in prima faza finantele nu au vrut sa-l accepte decat daca reducem personalul cu 7.500 de oameni", a mai spus Florian Munteanu.

De asemenea, directorul economic al RNP, Gabriela Gatu, a precizat ca au fost formulate multe solicitari de pensionare care nu corespundeau cerintelor din punct de vedere al studiilor efectuate.

"Am primit cereri de pensionare care nu corespundeau. Spre exemplu, o persoana cu studii medii a solicitat pensionarea insa nu i-a fost acceptata din cauza faptului ca nu avea studii superioare", a spus Gabriela Gatu.

Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a inregistrat in primele trei luni din 2009 un profit brut de 5.684.000 lei, in scadere cu 83% fata de aceeasi perioada din 2008, pe fondul retrocedarii padurilor catre fostii proprietari, anunta, la 15 mai, directorul general al Regiei, Florian Munteanu.

Potrivit acestuia, in primele trei luni ale anului 2008, Romsilva a obtinut un profit brut de 33.743.000 lei.

De asemenea, conform directorului general RNP, Romsilva a inregistrat, in trimestrul I din acest an, o cifra de afaceri de 241.248.000 lei, in scadere cu 13% fata de afacerile obtinute in aceeasi perioanda din anul 2008, cand Regia a raportat 277.573.000 lei.