Ministerul Finantelor anunta in exclusivitate pentru äCotidianulô ca doreste completarea activelor incluse in Fondul Proprietatea cu obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare si detinute de statul roman, in valoare de 570 de milioane de euro.
äUn motiv pentru care Ministerul Finantelor Publice doreste sa listeze obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare Constanta SA este faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 9 din Titlul VII al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, doreste completarea activelor incluse in anexa care face parte integranta din legea mentionata, cu obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare Constanta SA si detinute de statul roman, in conformitate cu OUG nr. 118/2003, in valoare de aproximativ 570.302.441 euroô, se arata intr-un comunicat remis ziarului äCotidianulô de catre biroul de presa al Ministerului Finantelor Publice.

Bani pentru despagubiri

Comunicatul inseamna ca obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare Constanta vor fi incluse in lista cu activele care vor constitui Fondul Proprietatea si din care vor fi despagubiti (cu actiuni la acest fond) fostii proprietari ai fabricilor nationalizate din 1948. Tot in acest fond mai intra datoriile statului roman in tari precum Irak, Coreea de Sud, Angola, dar si pachete mici de actiuni (pina in 10%) la unele societati rentabile, cum ar fi CEC, BCR, Transgaz, Romgaz, Transelectica etc. Momentul la care Fondul Proprietatea intra pe Bursa este 1 ianuarie 2006. Asta in situatia cea mai fericita.

Listarea obligatiunilor, tot la mina lui Patriciu

Chiar daca trec de la Ministerul Finantelor Publice la Fondul Proprietatea, listarea obligatiunilor Rompetrol Rafinare Constanta se afla la mina omului de afaceri Dinu Patriciu. Potrivit comunicatului MFP, ämomentul listarii obligatiunilor pe piata bursiera este greu de estimat, tinind cont de faptul ca trebuie parcurse anumite etape, specifice legislatiei pietei de capital: elaborarea prospectului de emisiune de catre SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, depunerea si aprobarea acestuia de catre CNVM, publicarea prospectului de catre SC Rompetrol Rafinare SA Constanta dupa aprobarea acestuia de catre CNVM, inregistrarea obligatiunilor la CNVM si admiterea acestora la tranzactionare la BVBô.

Valoarea unei obligatiuni RRC este de 25 de euro

Obligatiunile emise de SC Rompetrol Rafinare Constanta SA sint denominate in euro, au o valoare a obligatiunii destul de mica, 25 de euro, iar rata dobinzii aferente acestora este Euribor+1,5% (peste rata dobinzii care ar putea fi obtinuta printr-un plasament bancar).

Scadenta lor este in anul 2010, iar lichiditatea acestor obligatiuni este mare pentru piata romaneasca de capital, avind in vedere suma emisiunii.

In situatia in care ele nu vor fi rascumparate la termen de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, obligatiunile Rompetrol Rafinare Constanta se transforma in actiuni Rompetrol Rafinare Constanta.

Obligatiunile provin din datoria istorica a rafinariei, pe care Rompetrol nu a platit-o, iar statul a fost de acord sa o converteasca. Ľ
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri