Compania de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din Romania, si General Electric vor semna marti, 19 ianuarie, un contract de 120 milioane dolari, pentru mentenanta la turbinele si generatoarele celor doua Unitati de la Cernavoda, a declarat Pompiliu Budulan.
"Contractul-cadru in valoare totala de circa 120 milioane dolari este pe o durata de opt ani. Astfel, General Electric va asigura mentenanta la turbinele si generatoarele celor doua Unitati de la Cernavoda", a mentionat directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, citat de NewsIn.

Totodata, Nuclearelectrica si-a planificat pentru acest an investitii de circa 500 milioane lei, valoare asemanatoare cu cea din 2009, respectiv aproximativ 520 milioane lei.

"Investitiile planificate pentru 2010 vor fi facute in extinderea, reabilitarea si modernizarea unor capacitati existente, pentru achizitia de apa grea la Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, in depozitele de combustibili, in centrul de agrement din Cernavoda, precum si pentru dublarea capacitatii de fabricatie a combustibilului nuclear", a precizat Pompiliu Budulan.

Directorul general al Nuclearelectrica a mai spus ca finantarea pentru aceste investitii provine din surse proprii si fonduri de la bugetul de stat.
Producatorul de electricitate Nuclearelectrica are in prezent circa 2.200 de angajati. Dintre acestia, circa 1.700 sunt cei de la cele doua unitati nucleare de la Cernavoda.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica si inaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova).

Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare.

Cele doua reactoare folosesc tehnologie de tip CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium). Reactorul nuclear este o instalatie cu ajutorul careia se controleaza reactia nucleara de fisiune in lant, in scopul utilizarii energiei termice rezultate. Componentele unui reactor sunt: combustibil nuclear (fascicule de uraniu), moderatorul si agentul de racire (care este apa grea, in ambele cazuri, dar cu parametrii diferiti, la temperaturi si presiuni diferite).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri