Piata locala de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions – M&A) va oferi mai multe tranzactii in acest an decat s-a intamplat in 2009, dar fondurile de investitii vor lua in calcul deal-uri de companii care dau dovada de stabilitate financiara, apreciaza Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investments.
"Fondurile de investitii au bani de achizitii, dar specificul pietei locale a aratat ca vor sa achizitioneze companii solide, fara distressed assets (active ale unor companii cu dificultati financiare – n.red.). Fondurile de investitii din Romania nu-si doresc sa-si asume riscuri foarte mari, ci o baza solida pentru cresteri viitoare. Cred ca 2010 va aduce mai multe tranzactii decat 2009, insa va fi o tendinta de vanzare/cumparare a companiilor mai mici. Asta nu inseamna ca vor lipsi tranzactiile mari si spectaculoase”, spune Rosca.

Primul trimestru a consemnat o crestere a pietei locale de M&A cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 178 de milioane de euro, arata un raport realizat de casa de investitii Capital Partners.

Principalele argumente in favoarea cresterii numarului de tranzactii din 2010 sunt, in opinia sefului Gemisa Investments, o predictibilate mai mare a mediului economic si a evolutiei companiilor, precum si banii de care dispun anumiti investitori, care doreau sa investeasca pe piata locala in 2008 si 2009, dar au fost fortati sa-si amane planurile din cauza instalarii crizei economice.

“Chiar daca piata a devenit mai predictibila, economia este inca foarte afectata de criza. Si cand afirm acest lucru ma refer in special la sectorul constructiilor, tot ceea ce tine de retailul nealimentar si la zona de servicii financiare. Am simtit efectele crizei chiar in randul companiilor in care suntem actionari, cand unele au continuat sa-si creasca afacerile anul trecut, iar altele au avut de pierdut”, mentioneaza Rosca.

Fondul de investitii are 10 companii in portofoliu, printre care Gipo (produse de pescuit), Miniblu (retea de magazine specializata in vanzare de produse pentru bebelusi), Diagnosis (clinici medicale), Fleet Management Services (prestator de servicii de administrare de flote auto), Business Intelligence Alliance (activitati de recrutare), Oxigen Plus (servicii de asistenta respiratorie la domiciliu) sau Simplu Credit IFN (institutie financiara nebancara).

Companiile administrate de Gemisa au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri totala de circa 27 mil. euro, in scadere cu 15% fata de 2008.

“Anul trecut am cautat sa sustinem mai puternic companiile pe care le administram, printr-o mai mare implicare in activitatea operationala. De asemenea, am fost nevoiti sa acordam si sprijin financiar anumitor companii din portofoliu”, precizeaza CEO-ul fondului de investii.

Gemisa Investments ia in calcul atat posibilitatea de a vinde participatii minoritare sau majoritare in cadrul companiilor din portofoliu in care fondul este prezent de 5-6 ani, cat si eventuale achizitii, in special in sectoarele in care activeaza deja.

Printre companiile detinute de Gemisa Investments in care fondul de investitii se implica de minum patru ani se numara Optical Network (distributia si desfacerea de produse cu specific optic si oftalmologic – investitie din 2004), Miniblu (2004), Fleet Management Services (2005) sau Business Intelligence Alliance (2005).

Investitiile derulate pana in prezent de Gemisa Investments pe piata locala se ridica la 14 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei, respectiv 5 mil. euro, fiind alocata pentru dezvoltarea Miniblu.

Fondul de investitii a fost infiintat in 2004, avand in spate fondatorii grupului farmaceutic A&D Pharma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri