Bonele filipineze, a caror cerere pe piata romaneasca a crescut cu aproximativ 40% in primul semestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2009, castiga intre 300 si 500 de euro lunar, in timp ce totalul costurilor pentru gasirea unei bone sare de 3.500 de euro, potrivit companiei de recrutare si plasare de personal de origine asiatica Perfect Connection Associates.
Parintii angajatori suporta taxa initiala in valoare de cca 3.500 euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele necesare din momentul in care parintii incep sa caute o persoana potrivita si pana la obtinerea permisului de munca si efectuarea altor demersuri la sosirea personalului filipinez in Romania.

Procesul de selectie si plasare a unei bone din Filipine dureaza intre 3 si 6 luni, in functie de timpul necesar de la caz la caz pentru obtinerea actelor si avizelor necesare pentru obtinerea unui loc de munca in Romania. Contractele de munca se incheie pe o perioada de minim doi ani.

Ulterior, in functie de calificarile personalului, parintii platesc pana la 500 de euro lunar pentru serviciile oferite, in conditiile in care bona va locui in aceeasi casa cu angajatorii.

“Comparativ cu 2009, cererea de personal casnic filipinez a crescut in acest an pe toate ariile de competenta (bone, menaj, ingrijire varstnici, gradinari etc.), insa cifrele arata ca cele mai solicitate raman bonele si menajerele casnice, acestea reprezentand peste 80% din totalul angajarilor de anul acesta”, declara Tiana Perfect, Managing Partner al companiei Perfect Connections Associates.

Cererea personal filipinez pentru asistenta casnica s-a accentuat in urma cu cca trei- patru ani, cand persoanele cu venituri peste medie sau mari au inceput sa apeleze la aceasta solutie din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate in domeniu. “Anul acesta, piata de bone filipineze a “explodat” de-a dreptul, dovada fiind numarul mare de cereri in curs de solutionare pe care l-am inregistrat in semestrul intai. Parintii care le-au angajat explica si de ce: bonele filipineze sunt foarte atente cu copiii, vorbesc limba engleza, sunt devotate si, foarte important in acesta perioada economica dificila, reprezinta o solutie mai ieftina pe termen lung”, explica Tiana Perfect.

“In plus, fiind angajate in regim intern, parintii au garantia ca bonele sunt la munca in fiecare zi lucratoare,”, a adaugat Perfect.

Pentru anul in curs, Perfect Connection Associates se asteapta ca cererea de personal casnic filipinez sa isi mentina ritmul de crestere, urmand ca, in 2011, piata sa cunoasca un nou salt.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.