Experienta oamenilor de afaceri de succes, sfatul unui mentor sau discutiile cu un business coach reprezinta resurse importante pentru dezvoltarea profesionala a antreprenorilor.
Aceasta este una dintre concluziile celei de-a treia intalniri din cadrul programului Start&Grow, organizata saptamana trecuta.

Potrivit lui Mihai Stanescu, executive coach la Rocoach si unul dintre partenerii Start&Grow, un studiu facut la nivel european arata ca abilitatile de care are nevoie si pe care le poate invata un antreprenor sunt sa genereze si sa execute un plan de afaceri, sa faca networking si sa stie sa se conecteze cu oamenii la un eveniment, precum si sa stie sa vanda. El a subliniat faptul ca romanii care vin la networking nu se conecteaza cu adevarat, ceea ce reprezinta o problema, pentru ca in afaceri este nevoie de ceilalti.

Surse importante de informatii si de suport pentru antreprenori sunt reprezentate de mentori si de business coach, de carti si reviste de afaceri, precum si de resursele universitatilor de business.

Todi Pruteanu, platform strategy manager la Microsoft Romania, partenerul principal Start&Grow, a precizat ca mentorul stie raspunsurile la intrebarile pe care le ai, iar coach-ul stie ce intrebari sa-ti puna.

Materialele motivationale si orice alte resurse online ii pot ajuta, de asemenea, pe antreprenori.

Insa, in conditiile in care toti au la dispozitie aceleasi informatii, Alexandru Bordei, product manager la Hostway Romania, unul dintre partenerii Start&Grow, a subliniat ca in orice afacere trebuie sa ajungi sa stii sa faci mai mult decat stiu altii sa faca.

Totusi, antreprenorul nu trebuie sa fie cel mai bun din companie - nu trebuie sa stie cum se face totul din punct de vedere tehnic, ci trebuie sa stie sa delege responsabilitati catre alte persoane din echipa.

Iulia Enescu, business development and marketing pentru Salans - Moore si Asociatii, unul dintre partenerii Start&Grow, a precizat ca antreprenorii nu trebuie sa ii desconsidere pe angajati (n. red. - pornind de la ideea ca unele persoane incep o afacere considerand ca un antreprenor este mai presus de un angajat) si sa tina cont ca o afacere nu poate exista fara acestia - intre antreprenori si angajati exista o simbioza, niciunul nu poate fara celalalt.

De altfel, Mihai Stanescu a spus ca delegarea este o cunostinta care se invata in management, iar un talent in management este acela de a sti sa ridici calitatea angajatilor.

Vlad Stan, fondator al fondului de investitii Seedmoney (fondul a pus bazele Bucharest Hubb, partener Start&Grow), a completat ca la inceput antreprenorul trebuie fie autoritar, pana cand afacerea intra pe profit, iar dupa acest moment antreprenorul trebuie sa aiba doar rolul de a motiva si de a-i incuraja pe angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri