Producatorul de mobila Silvarom Bucuresti estimeaza ca va inregistra in acest an o scadere a cifrei de afaceri cu peste 20%, la 21,5 milioane lei (5 mil.euro), si va avea pierderi de aproape 1,8 milioane lei (0,4 mil.euro), ca urmare a scaderii vanzarilor, dupa ce in 2009 compania a obtinut profit brut de peste un milion lei, scrie Mediafax.
Societatea a avut in 2009 o cifra de afaceri de aproximativ 27,5 milioane lei si un profit brut in valoare de 1,1 milioane lei.

"Factorii de influenta sunt scaderea abrupta a vanzarilor catre populatie, ca urmare a masurilor dure luate de guvern privind scaderea veniturilor, catre institutiile publice, din cauza blocarii sumelor destinate achizitionarii de mobilier, dar si catre societatile comerciale, precum bancile si firmele particulare, care au stabilit alte prioritati de moment decat achizitiile de mobilier", a declarat pentru Medifax directorul economic al companiei, Ioan Marginean.

De asemenea, influente importante asupra rezultatelor financiare ale producatorului de mobila a avut si masura restructurarea partiala a firmei pentru adaptarea la cerintele pietei.

"Am organizat anumite departamente, am transferat oameni din departamentele de productie la cele de service si am intarit echipa de vanzari, pentru a atragerea de investitori. Am facut modificari, in ideea de a fi cat mai flexibili la schimbarile din piata", a mai spus Marginean.

El a precizat ca strategia initiala a societatii era de a reduce productia si numarul personalului la jumatate, dar castigarea unor licitatii a determinat luarea unor masuri mai putin drastice. La finele lunii iunie, Silvarom avea aproape 330 de angajati.

"Dupa scaderi de 30-40% ale vanzarilor de mobila, strategia corecta era inchiderea partiala a capacitatii de productie. Avem trei fabrici, una merge bine, doua schioapata, trebuia sa le unim pe cele doua si sa ramanem cu circa 150 de angajati. Am castigat insa niste licitatii, care, in prezent, din cauza situatiei economice, nu pot fi derulate, dar speram la deblocarea lor", a explicat directorul economic al companiei.

Silvarom a inregistrat dupa primele sase luni din acest an o cifra de afaceri de 6,5 milioane lei si pierderi de 2,1 milioane lei.

"Piata e in scadere, insa de obicei in perioada de toamna inregistram cresteri. Speram sa fie la fel si in acest an, sa se lanseze anumite proiecte de investitii si sa reusim sa ne revigoram", a adaugat oficialul Silvarom.

Producatorul de mobila se asteapta anul acesta la o reducere a exportului de peste 6,5 ori fata de anul anterior, de la aproape 60.000 euro la 9.200 euro.

"Exportul de mobiler, in special pe piata germana, a fost elementul forte al societatii in urma cu cativa ani. Caderea exportului in anul 2007 s-a datorat intaririi fortate a leului fata de moneda europeana, moment in care clientii nostri traditionali din Germania s-au orientat catre alte firme din Polonia si Cehia. Reintrarea pe aceasta piata a fost ingreunata de criza economica si financiara care a avut loc si in Germania", a precizat directorul economic al companiei.

In primul semestru din acest an, Silvarom a exportat mobila in valoare de aproape 4.700 euro.

Reprezentantul companiei a mai spus ca societatea are in plan intrarea pe alte piete externe intr-un viitor apropiat, printre care Kazahstan, Turkmenistan sau Irak.

"Am inceput deja sa trimitem cateva camioane acolo si asteptam sa vedem rezultatele", a afirmat Ioan Marginean.

El a adaugat ca Silvarom si-a bugetat in acest an investitii de 45.000 lei, destinate sistemului informational, dupa ce cu un an inainte a investit circa 100.000 euro.

"Investitiile au fost nesemnificative si au vizat sistemul informational. Investitii de fond care sa vizeze retehnologizarea si modernizarea firmei vor fi luate in calcul in momentul in care vom avea un orizont economic stabil si cuantificabil", a afirmat Ioan Marginean.

Vanzarile de mobila ar putea creste in acest an la 980 milioane de euro, de la 970 milioane euro in 2009, cand au scazut cu 15%, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Sursa foto: Silvarom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri