Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) intentioneaza sa contracteze un imprumut de 100 de milioane euro, din care 40 de milioane euro vor fi destinate activitatii de petrochimie, iar restul pentru asigurarea capitalului de lucru, potrivit unui comunicat transmis Bursei.
Actionarii companiei au fost convocati pentru 27 septembrie pentru a aproba contractarea finantarii si garantarea acesteia cu active din patrimoniul combinatului, scrie Mediafax.

Din cele 100 de milioane de euro, 40 de milioane vor fi folosite pentru finalizarea lucrarilor de revizie, reparatii si pentru realizarea proiectelor de modernizare si investitii aferente activitatii de petrochimie, iar restul de 60 de milioane de euro vor fi alocate pentru capital de lucru, se spune in convocatorul AGA transmis Bursei.

Pe ordinea de zi se afla si revocarea lui Constantin Roibu din functia de director general.

Conducerea mai propune actionarilor modificarea actului constitutiv, astfel incat presedintele Consiliului de Administratie sa nu poata indeplini in acelasi timp functia de director general al societatii, precum si alegerea administratorilor prin metoda votului cumulativ.

Tot in cadrul adunarii generale, conducerea combinatului va prezenta doua rapoarte, unul privind situatia actuala de la divizia de petrochimie a Arpechim si unul referitor la motivele penalizarii impuse Oltchim de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

In luna iulie, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a transmis o instiintare companiei Oltchim in anunta ca va amenda combinatul chimic cu 14,34 milioane de euro pentru nerestituirea la termen a peste 140.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

Totodata, Consiliul de Administratie va prezenta actionarilor informatii privind stadiul celor doua investigatii declansate de Comisia Europeana in privinta masurilor de ajutor in favoarea Oltchim, respectiv conversia in actiuni a datoriei in valoare de 538 milioane lei si o garantie de stat care sa acopere 80% din imprumutul comercial in valoare de 424 milioane euro.

Informatiile oferite actionarilor vor viza si garantia de stat pe care EximBank ar urma sa o acorde Oltchim in baza schemei temporare de ajutor de stat, dar si impactul investigatiei asupra planurilor de investitii ale companiei si asupra activitatii acesteia, se spune in comunicatul companiei.

De asemenea, va fi supus aprobarii AGA bugetul de venituri si cheltuieli revizuit pentru acest an, reanalizat din cauza intarzierii repornirii activitatii Arpechim. Conducerea Oltchim va prezenta si o estimare cu privire la impactul repornisri activitatii la Arpechim asupra bugetului Oltchim si va informa actionarii cu privire la situatia datoriilor si a cheltuielilor companiei.

De asemenea, Consiliul de Administratie va prezenta informatii privind numarul de salariati care s-au aflat in somaj tehnic in intervalul 1 noiembrie 2008 – 30 iunie 2010.

Pe ordinea de zi se afla si aprobarea unui raport suplimentar la raportul de evaluare al activelor Arpechim, care va fi intocmit de firma SHM Smith Hodgkinson, pentru clarificarea aspectelor ridicate anterior de actionarul PCC SE.

Activitatile de petrochimie din cadrul Arpechim preluate de Oltchim de la OMV Petrom (SNP) au fost reevaluate la 89,56 milioane de euro, valoarea tranzactiei fiind de 12,89 milioane de euro.

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat in 343 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Compania este controlata de stat, care detine prin Ministerul Economiei 54,79% din titluri, in timp ce grupul PCC are aproape 12,16% din actiuni.

Actiunile Oltchim au inchis sedinta bursiera de joi in scadere cu 1,09, la 0,181 lei, iar la aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 62,08 milioane lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri