"Cum atragem investitorii daca nu avem o piata competitiva si sigura in Romania?", s-a intrebat Hajdinjak, seful furnizorului de energie electrica si gaze E.ON Romania, in discursul sau din cadrul unui seminar pe teme energetice.

Hajdinjak a argumentat ca Romania nu are o piata a energiei liberalizata si deschisa, in conditiile in care pretul la electricitate si gaze este stabilit tinandu-se cont de categoriile defavorizate ale populatiei. "Sunt de acord ca unele segmente ale populatiei trebuie protejate, insa uitandu-ma la Bucuresti, nu cred ca toata lumea are nevoie de aceasta protectie. Trebuie sa schimbam ceva, altfel investitorii nu vor mai veni in Romania.

Seful E.ON Romania a mai spus ca daca acum trei ani erau bani pentru investitii, in prezent exista o mare competitie intre proiecte si tari, iar Romania nu este in capul listei preferintelor. Asta pentru ca piata energetica locala desi pe hartie este deschisa, in fapt ea nu este liberalizata, a mai spus Hajdinjak.

Citeste si:

CEO-ul E.ON Romania si-a exprimat totodata ingrijorarea cu privire la infiintarea celor doi campioni energetici (Electra si Hidroenergetica, care vor comasa capacitatile de productie de energie la nivel national), o miscare care va elimina competitivitatea de pe piata. "Exista riscul ca cei doi campioni nationali sa distruga competitia. Nicio tara din Europa nu merge in directia aceasta. Nu se stie clar cum se vor stabili preturile si nici cum va fi implementat acest proiect", a afirmat seful companiei energetice.

Frank Hajdinjak a mai apreciat ca cei doi campioni nationali vor fi o amenintare pentru atragerea de noi investititori, care nu vor fi motivati sa investeasca intr-o piata lipsita de competitivitate.