AGA Electrica va decide la sfarsitul lunii octombrie daca distribuitorul de energie va dona catre bugetul de stat o parte sau toata suma de 400 milioane lei stabilita de Guvern in august la rectificarea bugetara, a declarat directorul general al companiei, Ioan Folescu, potrivit Mediafax.
"Nu este rea-intentie din partea Electrica sa nu dea acesti bani. Ordonanta de urgenta nu este imperativa, ci permisiva in ceea ce priveste posibilitatea de a se dona pana la 400 milioane lei. In functie de pozitia Ministerului Finantelor si a Ministerului Economiei si de situatia in care suntem, vom decide (in AGA, programata la sfarsitul lunii octombrtie - n.r.) daca dam ceva din acea suma, sau nu dam nimic. Pe Romania o costa mai mult slabirea Electrica decat daca as da banii, pentru ca alti bani nu am de unde sa iau", a spus Folescu.

In luna august, la prima rectificare bugetara din acest an, Guvernul a decis ca Electrica si producatorul de gaze naturale Romgaz Medias vor dona la buget cate 400 milioane lei, iar Loteria Romana va dona 74 milioane lei, din profitul anilor precedenti si vanzari de active.

Surse din Electrica au declarat ca managementul Electrica a transmis Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiei, intentia de a nu dona la bugetul de stat 400 milioane lei, intrucat are nevoie de fonduri pentru investitii.

Ministerul Economiei a precizat, marti, intr-un comunicat, ca o decizie privind modalitatea in care Electrica va aplica prevederile OUG de rectificare a bugetului poate fi luata numai de AGA.

"Conducerea executiva a Electrica a facut doar anumite propuneri Ministerului Eonomiei cu privire la aplicarea prevederilor Ordonantei de Urgenta 18/2010. O decizie definitiva referitoare la modalitatea in care Electrica va aplica prevederile acestei ordonante o poate lua numai AGA", potrivit Ministerului Economiei.

Folescu a adaugat filialele de furnizare a electricitatii se afla intr-o situatie financiara care poate sa le cauzeze insolventa, ca urmare a pierderilor generate de neplata unor datorii totale de 220 milioane de euro de catre Caile Ferate Romane (CFR) si combinatul chimic Oltchim Ranicu-Valcea (OLT).

"CFR are datorii, cu penalizari cu tot, de 170 milioane euro, iar Oltchim are datorii de 50 milioane de euro. Am prezentat aceasta situatie Ministerului de Finante si Ministerului Economiei", a mai spus Folescu, precizand ca Electrica are nevoie de bani pentru investitii in parcurile eoliene si pentru restructurarea filialei de servicii si mentenanta ElectricaServ.

Electrica mai are in conturi 146 milioane de euro din suma de 432,8 milioane de euro obtinuta din vanzarea filialei Electrica Muntenia Sud catre grupul italian de utilitati Enel, in 2008.

Diferenta pana la 146 milioane euro a fost virata deja de Electrica la buget in 2008 si 2009, sub forma de dividende.

Electrica estimeaza ca in acest an va obtine un profit net de 70 milioane lei (16,4 milioane euro), exceptand venituri din vanzarea unor participatii moritare la unele companii, fata de o pierdere de 112,6 milioane lei in 2009, care nu a inclus sumele obtinute din vanzarea unor actiuni catre grupul ceh CEZ, in valoare de 145,36 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri