La 32 de ani distanta de momentul lansarii faimosului serial de televiziune Dallas, care a acaparat televizioarele romanilor dupa Revolutie, texanii cuceresc din nou Romania. Sau, mai bine spus, Ploiestiul.
Intai a fost grupul Cameron, acum a venit randul Lufkin Industries. Ambele companii isi au sediul in Texas (Statele Unite ale Americii), activeaza in industria petroliera si de gaz ca furnizori de echipamente si servicii si au decis sa investeasca la Ploiesti. Cameron in Ploiesti Industrial Parc, infiintat in 2002, iar Lufkin in Ploiesti West Park, infiintat anul trecut.

Similutudinile continua si cand vine vorba si de productie, majoritatea obiectelor ce sunt sau urmeaza sa fie fabricate de Cameron, respectiv Lufkin, fiind destinata exporturilor.

Diferentele dintre cele doua companii reies din valoarea investitiilor. Cameron anunta in 2007 ca investeste 63 de milioane de dolari (46 mil. euro) intr-o fabrica, investitie care s-a majorat ulterior, iar Lufkin spune ca va aloca 126 de milioane (92 mil. euro) pana in 2012. Deja, terenul de 33 de hectare pe care se va construi unitatea de productie a Lufkin a costat aproximativ sapte milioane de euro, Guvernul mai pune 28,1 milioane de euro, iar restul dolarilor ii aduc americanii, cu tot cu lasou.

Jay Glick este CEO si presedinte al Lufkin Industries. Nu seamana deloc cu diabolicul J.R. si nici nu are palarie de cow-boy. In schimb, a facut ceva scoala si a ajuns chiar pe la Harvard Business School.

A venit in Romania si in trecut, dar niciodata nu a facut-o public. Cu ocazia conferintei de presa prin care a anuntat oficial planurile sale de la Ploiesti, a cautat sa zambeasca mult si foarte mult si chiar sa recunosca intrebarile bune pe care i le-au pus ziaristii romani.
A avut si de ce sa fie zambitor.

Este cea mai mare investitie din istoria companiei. Avem incredere ca Romania va deveni hubul nostru pentru emisfera estica, o zona in care nu eram prezenti pana acum. De aici putem ajunge foarte usor in Asia Centrala, zona Marii Negre, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si chiar si in Orientul Indepartat” , afirma Jay Glick.

Importanta investitiei poate fi justificata prin cifre: cele 87,5 milioane de dolari pe care le vor cheltui americanii din buzunarul lor (diferenta pana la 126 mil. euro reprezinta ajutorul de stat) constituie 7,1% din capitalizarea bursiera pe care o avea Lufkin Industries la inceputul lui septembrie.

Circa 80% din productie va fi destinata exportului. Vestea buna este ca 85% din materiile prime de care va avea nevoie fabrica din Ploiesti vor fi procurate intern.

Pentru a fi siguri de calitatea fabricii din Romania, texanii au optat pentru un greenfield si nu pentru o achizitie.

“Filosofia noastra este sa facem totul prin fortele proprii si de aceea am ales un proiect greenfield si nu am facut o achizitie. Credem ca aceasta abordare este una sanatoasa si chiar mai ieftina decat cea in care cumperi o fabrica. In plus, procesul de integrare al companiei preluate in filozofia cumparatorului este unul anevoios, care dureaza destul de mult”, mentioneaza Glick.

Fabrica va ocupa doar 28 din cele 33 de hectare, restul spatiului urmand a fi folosit pentru pentru depozite, birouri si pentru o eventuala extindere. Americanii estimeaza ca fabrica va incepe sa produca la capacitate maxima in 5-7 ani, in vreme ce primii bani pe care sa-i ia in SUA vor aparea peste 8 – 10 ani.

In primul an in care va deveni operationala, respectiv 2013, unitatea va genera o cifra de afaceri de 30 de milioane de dolari (22 mil. euro), care va creste la 60-70 de milioane de dolari in 2015 ( 44 – 51 mil. euro).

Cifrele sunt gandite bine, la fel si investitia. Nu conteaza ca e criza .

“Noi investim doar cand piata este linistita, pentru ca este mult mai usor sa construiesti o unitate de productie cand nu esti foarte ocupat cu afacerea. Am facut la fel si in Argentina, adica am investit cand piata nu era foarte buna, din cauza mediului economic, asa cum se intampla si acum. Daca investesti intr-o perioada de varf, exista riscul ca piata sa cada si sa ai supraproductie. In schimb, o investitie intr-o perioada calma te pregateste pentru momentul in care piata isi va reveni”, adauga seful Lufkin Industries.

Pentru cine nu s-a lamurit, Jay Glick are cinci motive motive pentru care americanii investesc in Romania si nu in alta tara din Centrul si Estul Europei:

- istoria de peste 150 de ani pe care o are Romania in industria de profil;

- personalul de specialitate care poate fi atras de pe piata fortei de munca;

- pozitia geografica si infrastructura rutiera a tarilor din jur;

-usurinta cu care poate avea acces la materii prime.

-statutul de membru al Uniunii Europene al Romaniei.

Cifrele Lufkin Industries in Romania:

33 - numarul hectarelor de pamant pe care va fi amplasata fabrica;

126 - atatea milioane de dolari va costa investitia;

28,1 - suma pe care au acordat-o autoritatile romane, ca ajutor de stat, exprimata in mil. euro;

2 - ani va dura constructia fabricii;

320 - numarul angajatilor pe care ii va avea unitatea cand va deveni operationala, in T4 2012;

30 - cifra de afaceri, in mil. euro, estimata pentru 2013, primul an de functionare;


Cine este cel ce conduce o companie cu o capitalizare bursiera de 1,2 mld. euro:

Glick s-a alaturat Lufkin Industries in 1994, ca vicepresedinte si manager general al diviziei de Transmisii, iar ulterior a fost numit vicepresedinte si manager general al diviziei Petroliere. Inainte de Lufkin, el a lucrat 20 de ani in cadrul grupului american Cameron, specializat in furnizarea de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze.

Este licentiat in stiinte exacte la Universitatea din Kansas si absolvent al programului de dezvoltare managerial al Harvard Business School.

Ce crede Glick despre pretul petrolului
:

“Timpul m-a invatat ca cel mai periculos lucru pe care il poti face atunci cand activezi in industria petroliera este sa prezici pretul petrolului. Nimeni nu stie cum va evolua pretul. Cert este ca cererea pentru petrol va continua sa ramana ridicata, cel putin pentru 20-30 de ani, indiferent daca barilul va fi 60 de dolari, 140 sau 80 de dolari. Datorita acestei cereri, cred ca pretul va ramane suficient de ridicat, adica peste 50 de dolari/baril”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri