Petrom semneaza cu PetroSantander pentru cresterea productiei din zacamintele aradene

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze naturale din sud-estul Europei, a semnat un contract pe 17 ani cu compania canadiana PetroSantander, specializata in operarea si reabilitarea zacamintelor mature, pentru cresterea productiei din noua zacaminte situate in zona Aradului.

"Potrivit contractului, PetroSantander va gestiona zacamintele respective (noua zacaminte din zona Arad - n. red.), va asigura expertiza si tehnologiile necesare, precum si resursele financiare si umane. Un comitet comun compus din reprezentati ai Petrom si ai PetroSantander va superviza operatiunile, iar Petrom va plati PetroSantander pentru productia livrata, in functie de nivelul productiei", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de producatorul de titei si gaze.

Contractul vizeaza noua zacaminte mature situate in vestul Romaniei, in apropiere de Arad. In ultimii 40 de ani, acestea au fost exploatate, ele furnizand, in prezent, circa 1% din productia interna a Petrom.

"In Romania, optimizarea productiei de titei si gaze va fi obtinuta prin aplicarea celor mai noi tehnologii si concentrarea eforturilor asupra redezvoltarii a cateva zacaminte majore, precum si prin parteneriate cu companii recunoscute international pe anumite zacaminte", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.

Compania canadiana PetroSantander va asigura servicii pentru redezvoltarea si operarea zacamintelor si va asigura finantarea necesara. "In primii cinci ani, prin operatiuni specifice, PetroSantander estimeaza o crestere a productiei cu cel putin 50%, comparativ cu trendul productiei", potrivit informatiilor transmise de Petrom.

Operatiunile de productie si serviciile aferente, precum si salariatii implicati in aceste activitati vor fi transferati catre PetroSantander pe durata contractului. Petrom ramane detinatorul contractelor de concesiune, al productiei de hidrocarburi, al echipamentelor existente, precum si al drepturilor si obligatiilor definite prin Legea Petrolului.

La jumatatea lunii iulie, Petrom - cea mai mare companie din Romania - a anuntat un parteneriat asemanator incheiat cu Petrofac, pentru dezvoltarea zacamintelor din zona Ticleni (sud-vestul Europei). Scopul contractului, incheiat pe o perioada de 15 ani, este cresterea cumulativa, in urmatorii cinci ani, a productiei din zacamintele respective.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele de explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Grupul Petrom opereaza o retea de circa 800 de statii, sub brandurile Petrom si OMV.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de explorare si productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% din actiuni, restul de 6,21% fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.

Citeste si: Petrom si Hunt Oil: Joint venture pentru explorare onshore.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri