Holcim: Certificate de emisii in valoare de 15 mil. euro, sustrase de persoane necunoscute

Holcim Romania a anuntat saptamana aceasta ca la jumatatea lunii noiembrie persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de certificate CO2 detinute de companie la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, sustragand certificate de 15 milioane euro.

"Conturile de certificate CO2 detinute de Holcim Romania la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera au fost accesate ilegal in data de 16 noiembrie 2010. Persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate si returnate catre Holcim. Valoarea certificatelor sustrase se ridica la aproximativ 15 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al Holcim Romania citat de Mediafax.

Un milion de certificate CO2 au fost transferate intr-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate catre o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 in Registrele din Italia si Marea Britanie. "Se pare ca o parte dintre certificate au fost ulterior transferate catre alte conturi din Cehia, Marea Britanie si Franta", se mentioneaza in comunicat.

Holcim Romania a informat Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera si a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 si securizarea datelor. Compania a solicitat autoritatilor romane abilitate declansarea unei anchete penale. In acelasi timp, a fost initiata o investigatie la nivel international.

"Avand in vedere ca certificatele de CO2 sunt inregistrate electronic si nu pot parasi sistemele Registrelor Nationale de Emisii de Gaze cu Efect de Sera, Holcim a solicitat suportul Comisiei Europene pentru a cere Registrelor Nationale de CO2 din Uniunea Europeana sa urmareasca si sa impiedice comercializarea si diseminarea certificatelor furate", potrivit comunicatului.

Holcim Romania are doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

Grupul elvetian este unul dintre cei mai importanti furnizori internationali de ciment si agregate, precum si betoane si asfalt, incluzand serviciile aferente. Grupul este prezent in peste 70 de tari si are aproximativ 80.000 de angajati.

Sursa foto: Holcim.ro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Lensa, acuzată că a ascuns cazurile de Coronavirus, ca să nu piardă clienți
Setari Cookie-uri