Producatorul de materiale de constructii Lindab, care activeaza in special pe segmentul de invelitori metalice, estimeaza ca afacerile vor inregistra o scadere usoara in 2010.


“Afacerile Lindab in Romania vor inregistra o scadere usoara in acest an, din cauza reducerii vanzarilor pe diviziile de ventilatii si industrial. Pe divizia de profile, cea mai importanta parte a afacerii noastre, vanzarile au crescut in volum si au stagnat din punct de vedere al valorii", spune Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania, parte a grupului suedez Lindab.

Compania a realizat o cifra de afaceri de 105,6 milioane de lei (25 mil. euro) in 2009, in scadere cu 44% fata de 2008. Declinul vanzarilor a fost compensat de pastrarea profitabilitatii, care anul trecut a fost de circa 1,2 de milioane de euro.

Ponderea diviziei de profile metalice in totalul cifrei de afaceri a grupului suedez in Romania este de 85%, in vreme ce segmentele de ventilatii si industrial reprezinta 5%, respectiv 10% din business.

"Pentru anul viitor, ne propunem ca cifra de afaceri sa creasca usor, pana la nivelul din 2009, in conditiile in care ne asteptam la un avans al vanzarilor diviziilor de ventilatii si industrial", mentioneaza Sulyok.

Compania estimeaza ca va inregistra si in 2010 profit net, care se va plasa insa sub valoarea din 2009, in conditiile in care a fost nevoita sa-si reduca marja de profitabilitate pentru a face fata impactului majorarii preturilor produselor finite, pe fondul cresterii preturilor la materiile prime si a cotei TVA.

Motorul vanzarilor companiei a fost reprezentat de segmentul de renovari, ponderea acestuia in totalul pietei de constructii fiind mult mai importanta decat cel al proiectelor noi.

"Renovarile au avut o pondere de 35-40% in totalul pietei constructiilor, in crestere fata de anul trecut. Pentru 2011 estimam ca aceasta pondere se va pastra deoarece nu sunt semne ca investiile in sectorul imobiliar se vor relua", subliniaza Sulyok.

Anii dificili de criza au fortat producatorul de tigla metalica sa concedieze aproape 60 de oameni, dintre care jumatate la debutul turbulentelor financiare, in toamna lui 2008. Celelalte concedieri au aparut dupa ce operatiunile Vios Brasov si Rova Sibiu, doua firme achizitionate in urma cu doi ani, au fost integrate succesiv in cadrul Lindab Romania, cu sediul central in Stefanestii de Jos (judetul Ilfov).

Compania a demarat un proces de restructurare in mai 2009, cand a decis sa inchida portile Vios Brasov, activitatile sale de comercializare a sistemelor de recuperare a apelor pluviale fiind preluate de Rova Sibiu.

Dupa absorbtia Vios de catre Rova, cei 11 angajati ai firmei din Brasov au fost concediati.

La scurt timp dupa inchiderea Vios, Lindab anunta ca Rova va fi integrata in cadrul producatorului de tigla metalica.

Dupa inchiderea Rova, 22 de oameni au fost disponibilizati, pentru ca trei din liniile de productie din Sibiu au fost mutate in Stefanestii de Jos, acolo unde Lindab detine o unitate de productie. Astfel, capacitatea de productie fabricii a crescut cu 15%.

Valoarea totala a pietei de invelitori din Romania s-a ridicat anul trecut la aproape 117 milioane de euro, in scadere cu 34% fata de nivelul din 2008, potrivit unui studiu realizat realizat de compania de consultanta Neomar Consulting.

Pentru 2010, firma de consultanta estimeaza o continuare a declinului la nivelul pietei, pana la aproximativ 111 milioane de euro (-5%).

Printre competitorii locali ai Lindab se numara Ruukki Romania, ArcelorMittal Construction, sau Megaprofil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri