Primul consortiu este format din SNC Lavalin Nuclear (Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) si Elcomex IEA (Romania), avand ca lider compania canadiana, iar cel de-al doilea este condus de Atomtechnoprom si include alte patru firme din Federatia Rusa.

"Comisia de evaluare va analiza in perioada urmatoare documentatia depusa, in scopul calificarii candidatilor mai sus precizati pentru celelalte faze ale procedurii: clarificarea specificatiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea si negocierea ofertelor preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei castigatoare si atribuirea contractului", se mentioneaza in comunicat.

Procedura de achizitie a contractului Inginerie, Procurare si Constructie (IPC) derulata de EnergoNuclear a inceput la 16 septembrie 2010 si este planificata sa se desfasoare pe parcursul acestui an si in prima jumatate a lui 2012.

Bechtel este constructorul autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors. Constructia a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.

Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. In prezent, compania a finalizat 52 de kilometri de autostrada intre Turda si Campia Turzii, iar termenul de finalizare al intregului traseu este incert din cauza lipsei finantarii.

Citeste si:

Societatea mixta EnergoNuclear, constituita pentru constructia celor doua reactoare de la Cernavoda, este controlata de stat, prin Nuclearelectrica.

Dupa ce unul dintre actionari, grupul ceh de utilitati CEZ, a vandut Nuclearelectrica pachetul de 9,15% din actiunile pe care le detinea la EnergoNuclear, participatia Nuclearelectrica a crescut la 60,15% din capitalul dezvoltatorului celor doua reactoare.

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica.

Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.