Sucu: Piata mobilei va fi printre ultimele domenii care vor depasi criza

Piata mobilei va scadea in acest an, numarandu-se printre domeniile care au intrat printre primele in recesiune si vor iesi mai tarziu din criza, estimeaza omul de afaceri Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, cea mai mare companie de profil, scrie Mediafax.

"Mobila este prima care intra in recesiune si ultima care iese", a declarat Sucu la un eveniment organizat de revista Business Magazin.

El se asteapta ca in urmatorii 2-3 ani sa intre pe piata o companie puternica de discounturi, dar si sa apara firme specializate pe anumite segmente de nisa.

In ceea ce priveste Mobexpert Sucu spera ca nu va fi inregistrata o scadere a afacerilor in acest an.

"Personal, sper ca nu voi pierde din cifra de afaceri, pentru ca avem foarte multe proiecte noi, care sa ne aduca ceva", a spus omul de afaceri.

Intrebat despre cum vede evolutia Mobexpert pe termen lung, Sucu a spus ca si-a pierdut "exercitiul de a privi lucid", ultimele prognoze dovedindu-se gresite, dupa aparitia crizei.

Astfel, unele capacitati de productie pentru care au fost realizate investitii in ultimii ani lucreaza in prezent la o capacitate redusa, iar proiectul de expansiune a fost oprit, 2010 fiind anul in care grupul nu a mai construit nimic, conform sursei citate.

Sucu a lansat afacerea Mobexpert in 1993, iar in prezent grupul opereaza o retea de peste 30 de magazine si hipermagazine in regiune, dar si noua fabrici.

Comparativ cu mijlocul anilor '90, atentia jucatorilor de profil nu mai poate fi focalizata pe productie, ci pe nevoile clientului, care a devenit dupa criza mult mai exigent, sustine proprietarul grupului. "Pe vremea aceea nu clientul trebuia sa aiba prioritate. Nu aveam nevoie de baze de date, informatii, vindeai mobila ca pe pasta de dinti. In clipa de fata piata este cea care hotaraste", a spus Sucu.

El a adaugat ca in Romania clientii au o fidelitate relativ scazuta fata de branduri, iar in conditiile disparitiei majoritatii celor vechi consumatorii cauta in permanenta produsele noi, care castiga foarte repede cota de piata.

Intrebat daca a primit oferte pentru cedarea afacerii, Sucu a raspuns afirmativ, precizand insa ca a preferat sa pastreze controlul.

"Ma simt mai in siguranta conducand o activitate care imi apartine decat sa primesc o suma de bani pe care sa-i administrez in domenii pe care nu le cunosc. Nu se pune problema sa iei niste bani si sa-i pui in banca, la 50 de ani. Ajungi sa lucrezi la fel si stresul poate ca este mai mare. Eu sunt in cea mai favorabila situatie posibila, sa lucrez in domeniul care imi place", a spus el.

Printre cei mai mari retaileri de mobila se numara Mobexpert, IKEA, Elvila, kika, Neoset sau Lemet.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri