In urma cu 10 ani, volumul tranzactionat pe acest segment era de 1 trilion de dolari, valoarea actuala depasind de 10 ori piata de bonduri din Statele Unite.

Cel mai mare centru comercial pentru aceasta piata este Londra, care genereaza 37% din volumul total si a obtinut o crestere de 25% fata de ultima evaluare realizata in urma cu trei ani, potrivit unui comunicat al Admiral Markets.

Dolarul ramane cea mai tranzactionata moneda, fiind obiectul a 85% din schimburile realizate, in usoara scadere fata de acum 10 ani, cand valoarea era de 90%.

O cerere in crestere s-a inregistrat pe valutele din categoria commodities: dolarul australian (AUD), dolarul canadian (CAD) si dolarul neo-zeelandez (NZD), in conditiile in care Australia si Canada sunt printre cele mai mari tari exportatoare de materii prime.

Citeste si:

“Cresterea este atribuita in egala masura investitorilor privati si expunerii tot mai mari a marilor fonduri de investitii, datorita volatilitatii ridicate ce a oferit oportunitati imense de profit. Amintim aici perioada 2000-2008 cu deprecierea yenului fata de restul valutelor sau prabusirea monedei europene la inceputul acestui an. La cativa ani distanta apare o mare criza valutara intr-o regiune, speculata de investitori, cel mai faimos fiind G. Soros care a castigat 1 miliard de dolari pe deprecierea lirei din 1992”, afirma Cristian Cochintu, analist financiar la Admiral Markets.

El mai declara ca nu este surprinzatoare orientarea investitorilor spre alte piete pentru plasarea capitalului, in conditiile in care piata de actiuni a ramas la acelasi nivel in ultimul deceniu si se afla intr-un trend descendent in ultimii 3 ani, piata imobiliare s-a prabusit, iar investitiile fara risc nu acopera inflatia si devalorizarea intentionata a banilor de catre bancile centrale si guverne.

“Fie ca e vorba de dolar, euro, lira sau yen, nu exista o metoda mai eficienta de a fi in legatura cu evenimentele si pietele globale, decat monitorizarea valutelor”, conchide Cochintu.