Guvernul a aprobat doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii dintr-un total de 144 propuneri formulate de catre parlamentarii coalitiei, printre care si cel care acorda prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioada de 45 de zile.
[Update 1] Cresterea duratei de preaviz impus angajatului care demisioneaza a fost decisa la recomandarea Comisiei Europene (CE), care a apreciat ca actualul termen este prea scurt si ca extinderea acestuia ar fi oportuna atat pentru angajator, cat si pentru salariat, a afirmat, in Parlament, premierul Boc.

"In acord cu practica europeana si la recomandarea Comisiei Europene, pentru a asigura nivelul optim de protectie a salariatilor, a fost propusa cresterea duratei preavizului de la cel putin 15 la cel mult 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de la 30 la 45 zile pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Comisia a apreciat ca termenul de preaviz stabilit de Codul Muncii este prea scurt si ca ar fi oportuna, atat pentru angajator, cat si pentru salariat, cresterea termenului de preaviz, atat in cazul functiilor de conducere, dar mai ales in cazul functiilor de conducere", a spus Boc, in discursul sustinut in fata parlamentarilor.

[Update]
Premierul Emil Boc a cerut parlamentarilor sa accepte promovarea noului Cod al Muncii prin angajarea raspunderii, sustinand ca modificarile propuse vor reduce cazurile de munca la negru si vor majora veniturile atrase din taxe varsate la buget, ca urmare a incheierii mai multor contracte de munca, potrivit Mediafax.

El a aratat ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si necesitatea flexibilitatii pietei muncii, in contextul crizei economice, impun modificarea actualului Cod al Muncii, aflat in vigoare din 2003.

Premierul a sustinut totodata ca afirmatiile sindicatelor, conform carora modificarile Codului Muncii ii vor obliga pe salariati sa lucreze zilnic 16 ore si sa ajunga, astfel, "sclavii" angajatorilor, nu au legatura cu realitatea.

Ce contine proiectul Codului Muncii:
  1. Durata maxima legala a saptamanii de lucru - 48 de ore.
  2. Stabilirea criteriilor de performanta individuala - In cazul in care apar concedierile colective, primul criteriu este cel al performantei la locul de munca. Daca muncesc si-si fac treaba, legea ii apara in orice situatie, ii apara la locul de munca daca isi fac datoria, ii apara si in instanta pe cei care muncesc corect si bine in tara aceasta.
  3. Se mareste sporul pe munca de noapte de la 15 la 25% din salariul de baza daca timpul lucrat noaptea este de cel putin 3 ore.
  4. Se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru.
  5. Refuzul angajatului pentru prelungirea delegarii nu poate constitui motiv pentru desfacerea contractului de munca.
  6. In domeniul formarii profesionale, s-a introdus prevederea ca, in cazul participarii salariatilor la cursuri de formare profesionala din initiativa angajatorului, costurile sa fie suportate in intregime de angajator.
  7. In cazul in care nu exista organizatii sindicale, reprezentantii angajatilor pot negocia contractele colective de munca.
  8. Se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3000 angajarea fara certificat medical. Testele de graviditate la angajare sunt in continuare interzise.
"In termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba. In situatia in care in perioada prevazuta se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa prin care sunt informati asupra reluarii activitatii", se arata in documentul aprobat, luni seara, de Guvern.

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe Codul Muncii, astazi, 8 martie.

PSD a anuntat ca nu va propune amendamente, ci va depune motiune de cenzura si va sesiza Curtea Constitutionala.

Salariatii vor avea la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu isi manifesta in scris consimtamantul sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate efectua noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

Va fi eliminata prevederea din proiectul initial conform careia angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, iar plata indemnizatiei de neconcurenta inceteaza dupa minim 30 de zile calendaristice de la notificarea scrisa adresat? salariatului de catre angajator privind denuntarea acesteia.

Executivul a decis totodata ca articolul referitor la negocierile colective sa prevada ca "partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii".

In forma initiala, acest articol stabilea ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala.

Proiectul Codului Muncii adoptat de Guvern mai prevede ca sindicatele, federatiile si confederatiile sindicale sunt constituite de catre salariati pe baza dreptului de libera asociere in scopul promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale, precum si a apararii drepturilor individuale si colective ale acestora prevazute in contractele colective si individuale de munca sau in acordurile colective de munca si raporturile de serviciu, precum si in legislatia nationala, in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte.

Constituirea, organizarea si functionarea sindicatelor se reglementeaza prin lege.

Patronatele constituite in conditiile legii sunt definite drept organizatii ale angajatorilor, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial.

Angajatorii se pot asocia in federatii si/sau confederatii sau alte structuri asociative, conform legii.

Guvernul a mai decis ca amenda cuprinsa intre 1.500 lei si 3.000 lei sa fie aplicata atat pentru lipsa evidentei orelor de munca prestate de fiecare salariat care trebuie prezentata inspectorilor de munca de catre angajator, dar si pentru nerespectarea regulii conform careia o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical.

Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri