Analistii institutului britanic estimau in februarie ca economia Romaniei va creste cu numai 0,1% in acest an, iar prognoza din noiembrie era si mai pesimista, indicand o scadere de 1% a Produsului Intern Brut.

Oxford Economics noteaza, intr-o analiza transmisa marti, ca situatia din industrie este incerta, cu plusuri si minusuri, insa perspectiva este una optimista, deoarece productia industriala a atins cele mai ridicate niveluri inregistrate in ianuarie si februarie, iar utilizarea capacitatii industriale a fost apropiata de nivelurile anterioare crizei.

Exporturile continua sa aduca cea mai importanta contributie la cresterea economiei, iar increderea din industrie a continuat sa se consolideze in primele luni ale anului, apreciaza analistii.

Institutul semnaleaza extinderea treptata a relansarii economice si catre celelalte sectoare ale economiei.

Citeste si:

"Au aparut semne incurajatoare in restul economiei, relansarea parand ca se largeste treptat, cu o imbunatatire a sentimentului in toate sectoarele in acest an, care sprijina asteptarile privind angajarile", se spune in raportul citat.

Volumul vanzarilor retail a crescut in februarie pentru cea de-a doua luna consecutiv, desi cheltuielile de consum continua sa fie afectate de scaderea puternica a salariului real si de masurile fiscale.

Cel mai important risc pentru scenariul de crestere economica de 1,2% anticipat de Oxford Economics este inflatia, care a urcat in martie la 8% din cauza preturilor mai ridicate la alimente si marfuri nealimentare. Astfel, analistii anticipeaza ca BNR nu va reduce dobanda de politica monetara in acest an de la nivelul actual de 6,25%.