Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra faptului ca proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina nu a respectat o serie de obligatii prevazute in contractul de privatizare.

Seful ACG, Cristian David, a spus ca in contract exista obligatia ca proprietarul Alro trebuia sa realizeze o investitie de portofoliu in valoare de 16,6 milioane de dolari, prin achizitionarea de actiuni la o societate din sectorul aluminiului, pina la 30 iunie 2005. In sesizarea trimisa AVAS, se arata ca Marco International (proprietarul Alro) a cumparat, in termen, societatea Alprom Slatina, pentru 4,2 milioane de dolari. Insa desi recunoaste suma de 10,4 milioane de dolari pe care Marco i-a investit la Alprom pentru mediu, ACG spune ca aceasta nu este o investitie de portofoliu, prin urmare acea clauza din contract nu a fost respectata. Ca atare, ACG a solicitat AVAS sa solutioneze problema in interesul statului.

„Alro nu e singura“

Intrebat daca respectivul contract ar trebui reziliat sau daca ar fi posibila doar plata de daune de catre proprietarul Alro, David a exclus prima varianta. „Nu cred ca este un temei suficient pentru desfiintarea contractului“, a spus seful ACG, dupa care a spus ca AVAS trebuie sa ia o decizie. Seful AVAS pe probleme de postprivatizare nu a putut insa fi contactat, si nici reprezentantii companiei Marco International. David a spus insa ca nu doar contractul de privatizare a Alro este luat la puricat. „Sint mai multe. Avem o evaluare a contractelor de privatizare care mai au puncte nerezolvate. Am discutat cu noul presedinte al AVAS si vom face o trecere in revista a tuturor contractelor. Alro a fost unul dintre cazurile mari“, a explicat David, fara a da insa alte nume de societati.

Rusii au tot

Tranzactia de vinzare a Alro a fost considerata una dintre cele mai controversate afaceri facute de guvernul PSD. In 2002, dupa ce a asistat la cumparari masive de actiuni de pe piata de capital, fosta APAPS a fost de acord sa vinda 10% din capital (Marco International detinea deja peste 40%), iar suma a fost infima pentru ceea ce era considerata atunci o bijuterie a industriei: 11,5 milioane de dolari. APAPS a spus ca n-ar fi venit nici un alt investitor care ar fi avut linga el un actionar minoritar atit de puternic.

Asadar, Marco (grup care s-a dat drept american, dar care este controlat de rusi) a ajuns majoritar, si dupa cresteri succesive ale capitalului a ajuns la 80%. Apoi a cumparat societatea care folosea aluminiul produs la Alro, adica Alprom Slatina. In 2005 (deci dupa termenul scadent din contract), Alro a cumparat si pachetul majoritar de actiuni la Alum Tulcea (producator de alumina, materie prima pentru Alro), pentru noua milioane de dolari. In Romania mai exista o singura societate de profil, Alor Oradea, cumparata de Russky Aluminium si ulterior inchisa.