In Romania, poti dispune de numai 59,2% din banii pe care ii castigi. Restul merg catre Stat. Altfel spus, muncesti 149 de zile dintr-un an pentru altcineva.
Cifra este mai mare chiar si fata de anul trecut, cand, pentru a achita datoriile fata de Stat, erau necesare numai 147 de zile, sustin reprezentantii Societatii pentru Libertatate Individuala, o organizatie apolitica al carui scop este promovarea principiilor libertatii si proprietatii private.

Numarul de zile pe care un salariat roman le munceste doar pentru a achita impozitele datorate Statului se apropie de cel consemnat in perioada cea mai feroce a exploatarii taranilor transilvaneni de catre nobilimea maghiara .

“Daca initial, in 1514, dieta Transilvaniei stabilea obligatia ca iobagii sa munceasca 52 de zile pe an pentru stapani, din 1714 robota a fost fixata la 4 zile pe saptamana, adica la circa 208 zile pe an”, spune istoricul Stefan Croitoru.

“Cred ca multi dintre noi nu isi dau seama cat de multe taxe platesc si cat de mari sunt aceste taxe. Insa, daca le adunam, rezulta aproape cinci luni. Acest lucru trebuie sa se schimbe, inainte de a putea vorbi cu adevarat despre bunastare materiala si despre o economie solida”, a punctat si Claudiu Nasui, presedintele asociatiei Societatea pentru Libertate Individuala, cu ocazia unei mese rotunde prilejuita de sarbatorirea Zilei Libertatii Fiscale.

Lista contributiilor catre Stat aferente unui salariu


Despre “abuzul Statului in impozitarea salariilor” vorbeste si Cristian Paun, conferentiar universitar. El apeciaza ca, pentru a plati un salariu net de circa 1.000 de lei, un antreprenor trebuie sa achite un salariu similar Statului, sub forma impozitelor. In plus, Paun semnaleaza ceea ce el numeste o “smecherie a Statului”, care imparte in doua impozitele cu privire la munca pentru a sesiza cu usurinta sumele uriase pe care acesta le incaseza pe seama muncii unui salariat, dar si a unui angajator.

SAlARIU BRUT de 2000 de lei:


• Contributia la asigurarile sociale: 416 lei
• Contributia la fondul de somaj: 8 lei
• Contributia la FNUASS: 13 lei
• Contributia la fondul de garantare al salariilor: 4 lei
• Contributia la asigurarile de sanatate: 81 lei
• Contributia la fondul de accidente: 6 lei

Dupa ce a platit angajatorul partea sa ramane suma de 1.440 lei din care acum incepe sa plateasca angajatul:

• Contributia la asigurarile sociale: 151 lei
• Contributia la fondul de somaj: 7 lei
• Contributia la asigurarile de sanatate: 72 lei
• Impozitul pe venit: 198 lei

Scaderea impozitelor, cale sigura de reluare a cresterii economice

In acest context, analistii economici formuleaza un set de masuri care ar despovara individul care, aparent paradoxal, ar asigura totodata venituri mai consistente Statului. Astfel, potivit profesorului universitar Gabriel Staicu, cresterea presiunii fiscale cu echivalentul a 1% din PIB duce la o scadere a PIB-ului real cu 2-3%.

Pentru a evita saracirea generalizata, efect direct al acestei supraimpozitari a muncii, Cristian Paun propune Plafonarea contributiilor la Fondul de Sanatate, privatizarea totala a sistemului public de pensii precum si eliminarea contributiei pentru Fondul de Accidente si pentru Fondul de Somaj si transferarea lor in sistemul privat de asigurare a riscurilor.

Citeste si articolul Cum l-au celebrat libertarienii romani pe ”cel mai mare inamic al Statului”


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri