Datoria publica guvernamentala efectiva a Romaniei se cifra, la sfarsitul lunii septembrie 2005, la 11,226 miliarde euro, in crestere cu 1,03 miliarde euro, fata de sfarsitul anului 2004, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. Valoarea acesteia reprezinta 14,3 la suta din Produsul Intern Brut, care, in 2005, a fost de 281,2 miliarde RON.

Veniturile bugetului consolidat au fost in 2005, de 81,35 miliarde RON, iar exporturile de bunuri si servicii de peste 25 miliarde euro. Circa 59 la suta reprezinta datoria externa contractata direct de stat, iar 40,5 la suta datoria publica externa garantata de stat. Un procent de 47,9 la suta reprezinta datoria contractata cu creditorii oficiali (inclusiv imprumuturile FMI), iar restul de 52,1 la suta reprezinta creditori privati, banci comerciale, obligatiuni si alte surse.

In structura pe debitori, circa 75 la suta este datoria guvernamentala, 22 la suta - datoria agentilor economici si 2,2 la suta - datoria BNR (care se cifreaza la 248,1 milioane euro).

Creditele pe termen lung, preferatele romanilor

Cea mai mare pondere o detin creditele cu durata de peste zece ani (53,2 la suta din total), urmate de cele contractate intre cinci si zece ani (31,1 la suta) si de cele intre unu si cinci ani - 15 la suta). In primele noua luni ale anului trecut au fost contractate de stat credite externe in valoare de 1,01 miliarde euro, dintre care 686 milioane euro au fost contractate pentru ajustarea economiei, infrastructura, dezvoltarea IMM-urilor, transporturi, sanatate, inchiderea minelor, modernizarea sistemului informational din agricultura, iar circa 324 milioane euro au fost pentru sectorul energetic. Intrarile de credite externe s-au cifrat, in perioada mentionata, de 1,21 milioane euro.

Serviciul datoriei publice externe a fost, la sfarsitul lunii septembrie, de 1,12 miliarde euro, din care serviciul la creditele contractate direct de stat reprezinta 45,1 la suta (506 milioane euro), iar la cele garantate de stat circa 54 la suta (616 milioane euro). In intervalul 2005 - 2010, serviciul datoriei publice guvernamentale externe se va mentine la intervale intre 1,5 - 2,2 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri