"Zona de vest beneficiaza de cele mai importante investitii in infrastructura, avand in vedere ca suntem pe Coridorul IV. Pe de o parte vorbim de Arad-Timisoara, vorbim de centura Aradului, vorbim de Timisoara-Lugoj, vorbim de Nadlac-Arad. Sunt lucrari importante de infrastructura si care sunt finantate in buna parte din resurse europene si noi ne asiguram ca aceste lucrari vor fi terminate conform graficelor", a declarat Emil Boc, in timpul unei vizite pe santierul autostrazii Arad-Timisoara.

La randul lor, reprezentantii CNADNR, care l-au insotit pe premier, au afirmat ca lucrarile pe tronsonul Arad-Nadlac vor incepe in luna septembrie, iar lucrarile pe primul tronson al autostrazii Timisoara-Lugoj, al carui proiect a fost aprobat marti, vor incepe la sfarsitul lunii august.

Reprezentantii consortiului care construieste autostrada Arad-Timisoara l-au informat pe premier ca stadiul de realizare a lucrarilor este de 74 la suta, iar pe aceasta autostrada se va putea circula cel tarziu in 15 decembrie, urmand ca finalizarea integrala a lucrarilor sa fie in trimestrul doi al anului viitor.

Intrebat de jurnalisti daca dupa realizarea acestor tronsoane de autostrada va fi introdusa o taxa, premierul a spus ca acest lucru va fi discutat in exercitiul financiar urmator.

"Din exercitiul financiar urmator discutam despre aceste taxe. Si multe autostrazi din Romania se vor face in parteneriat public-privat, care va insemna contributia prin taxa. De exemplu, probabil, Sibiu-Pitesti sau Comarnic-Brasov. Sunt lucrari care vor putea fi facute numai in parteneriat public-privat. Peste tot in lume autostrazile se fac si cu taxa, nu exista resurse financiare de la buget ca toate lucrarile de acest fel sa se faca pe bani publici", a spus Boc.

Citeste si:

Intrebat care va fi cuantumul acestei taxe, Boc a spus ca acesta va fi stabilit "la momentul potrivit".

Totodata, Boc a afirmat ca centura de ocolire sud a Timisoarei se afla in stadiu de proiectare, iar realizarea acesteia va fi inclusa in exercitiul bugetar 2013-2020.

Lucrarile la autostrada Timisoara-Arad au inceput in vara anului 2009. Potrivit proiectului initial, lucrarile la autostrada ar fi trebuit sa inceapa in 26 ianuarie 2009 si sa se finalizeze in 26 ianuarie 2011.

Costul total al realizarii autostrazii Arad-Timisoara, neincluzand si centura de ocolire a Aradului, in lungime de 32,25 kilometri, este de 135,43 milione de euro.