Zeita Fortuna va ajuta economia firava a Romaniei in al treilea trimestru, printr-un an agricol bun, agricultura devenind noul motor economic, in conditiile in care industria a inceput sa dea semne de slabiciune, arata economistii chestionati de wall-street.ro.
Agricultura va reprezenta marea surpriza a acestui an, intr-un moment in care economia Romaniei chiar are nevoie de o bula de oxigen, mai ales ca perspectivele pentru industrie, sectorul care ne-a scos practic din criza, nu sunt incurajatoare.

“Este evident ca motorul cresterii in trimestrul III nu poate fi decat agricultura, care are rezultate peste asteptari, dar nu datorita vreunei politici publice, ci pur si simplu din cauza sansei. Este clar ca vom avea o crestere intamplatoare", a declarat, pentru Wall-Street, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

De asemenea, Dan Bucsa (foto sus), economistul sef al Unicredit Tiriac Bank mizeaza ca agricultura va salva PIB-ul Romaniei in acest an, iar potrivit calculelor ar trebui sa aduca circa 0,5% la cresterea economica pentru tot anul.

1. Va salva agricultura prognoza Guvernului de crestere cu 1,5% pentru acest an?

2. Credeti ca industria se va prabusi in trimestrul 3, din cauza contextului extern?

3. Vom mai vedea in constructii un boom similar cu cel din 2007?






Prognoza Unicredit pentru avansul PIB-ului este de 1,8%, crestere anuala usor peste estimarile FMI si ale Guvernului, de 1,5%.

Mai mult, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a aratat optimist cu privire la agricultura, care ar putea chiar ajuta economia sa depaseasca estimarile FMI.

Industria, pe de alta parte, ar putea sa incetineasca semnificativ in T3, mai ales ca se manifesta o tendinta similara la nivel european.

Potrivit datelor publicate marti de Statistica, cifra de afaceri in industrie si comenzile noi au scazut in iulie, fata de iunie, cu 4,2%, respectiv 8,1%, in serie bruta.

"In Europa sectorul industrial a inregistrat clar o scadere si este posibil ca aceasta tendinta sa se observe si la noi in urmatoarele luni", a explicat Laurian Lungu (foto stanga), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Totusi, el precizeaza ca este prea devreme sa tragem liniile unui trend, intrucat iulie a fost o luna a concediilor, iar datele de la INS nu sunt ajustate sezonier.

In plus, datele macroeconomice din iulie reflecta deja efectul de baza si nu putem sa ne dam seama daca economia a accelerat, intrucat "ne comparam cu a doua jumatate a lui 2010, cand cererea interna a fost afectata de majorarea TVA, de reducerile salariale si de pesimismul consumatorilor".

Cifra de afaceri din industrie a avansat cu 13,5% in iulie 2011, comparativ cu luna similara din 2010, in timp ce comezile noi urcand cu 8,1%, ceea ce arata ca o parte din cifra de afaceri din iulie este data de majorarea TVA.

“O incetinire a activitatii in industrie era previzibila spre sfarsitul anului, deoarece industria Germaniei nu putea mentine ritmul infernal din primul trimestru (de altfel, o analiza a comenzilor industriale din Germania arata o pondere neobisnuit de mare a comenzilor de mijloace de transport grele in prima parte a anului curent. Aceste comenzi au valori foarte mari, dar nu au o frecventa ridicata”, a mai spus economistul Unicredit.

Datele INS pe iulie au mai aratat ca sectorul constructiilor a inregistrat o stabilizare, in jurul minimelor de dupa criza, in conditiile in care volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 3,4% in iulie, fata de iunie, in serie ajustata sezonier.

“In constructii s-a atins un nivel foarte jos si probabil ca vor incepe sa creasca, insa marginal. Aportul constructiilor la PIB aproape sigur nu va mai atinge nivelul din 2007 multi ani de acum incolo", mentioneaza Laurian Lungu.

Pe de alta parte, Liviu Voinea a explicat ca acest sector nu reprezinta un motor solid de crestere, pentru ca nu creeaza locuri de munca fiscalizare si, in plus, stimuleaza importurile.

"Cifrele din constructii vor sa arate ca exista un apetit de risc sau ca unii considera ca s-a stabilizat piata imobiliara, dar nu reprezinta un semnal pentru cresterea economica”, a adaugat Voinea (foto dreapta jos).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri