Camera de Comert romano-olandeza sustine aderarea Romaniei la Schengen

Reprezentantii Camerei de Comert romano-olandeze considera ca Romania indeplineste conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen, subliniind faptul ca orice consideratii politice nu ar trebui sa interfereze cu procesul de integrare.

“Tara a facut investitii considerabile pentru securizarea granitelor sale estice si de sud-vest, in echiparea fortelor de politie si a celor de graniceri si vamesi. Consideratiile politice nu ar trebui sa interfereze cu procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Acest lucru ar trebui sa fie judecat exclusiv din punct de vedere tehnic”, a declarat Peter de Ruiter, presedintele NRCC.

In opinia acestuia, aderarea Romaniei la zona Schengen ar fi benefica atat pentru libera circulatie a persoanelor, cat si a bunurilor, stimuland astfel atractivitatea Romaniei pentru investitiile straine directe in sectoare precum productia, asamblarea, transportul si logistica.

“Pe de alta parte, desi suntem de acord cu faptul ca autoritatile romane sunt indreptatite sa-si intensifice activitatile impotriva evaziunii fiscale si criminalitatii transfrontaliere, suntem de parere ca toate controalele efectuate de autoritatile romane ar trebui sa fie nediscriminatorii si sa nu vizeze un anumit sector economic sau o anumita comunitate de afaceri”, a mai spus de Ruiter.

Olanda si Finlanda au anuntat oficial ca se opun oricarei deschideri, chiar si partiale, a spatiului Schengen pentru Romania si Bulgaria. Nivelul de pregatire al celor doua tari pentru aderarea la Schengen ar putea fi reevaluat in 2012.

Camera de Comert romano-olandeza este o organizatie non-profit infiintata in 2005 care reprezinta mai mult de 85 de membri din Olanda si Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri