Traian Basescu a declarat ca Romania ar fi "intr-o dificultate foarte mare" daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, explicand ca nu s-ar mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

Seful statului a precizat ca, anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei - suma ce va fi completata de imprumuturile ce vor fi realizate pana la sfarsitul anului - pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul, scrie Mediafax.

"Aceasta inseamna 13,2 miliarde de euro, de pe piata interna, plus alte doua miliarde de euro de pe piata externa", a mentionat el.

Potrivit lui Basescu, daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare, "adica n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta".

"De aceea noi sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele acestor banci din zona euro, filiale aflate in zona non-euro", a spus presedintele Basescu.

Seful statului a facut aceste declaratii inainte de plecarea spre Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Reducerea CAS la angajator: reactii, controverse si nici o solutie!