Comertul exterior mareste deficitul

Consumul masiv de marfuri din import in anul 2005 se regaseste intr-un deficit comercial pe masura. Diferenta dintre exporturi si importuri a influentat cel mai mult deficitul de cont curent al Romaniei.

Deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 33,3%, la 6,8 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Cea mai mare influenta asupra deficitului a fost determinata de evolutia deficitului comercial, care a urcat cu 46,6%, de la 5,323 miliarde de euro la 7,806 miliarde de euro. Anul trecut, exporturile de marfuri romanesti au avut un ritm de crestere de 17,4%, devansat de ritmul de crestere a importurilor care s-au majorat cu 23,9%. Comertul exterior al Romaniei se deruleaza in proportie de peste 75% cu parteneri din statele membre ale Uniunii Europene.

In anul 2004, soldul negativ al contului curent a fost de 5,099 miliarde de euro.

Datele BNR nu includ si evolutia balantei de plati pe componente (venituri, transferuri curente etc.), acestea urmind sa fie publicate, cel mai probabil, la 20 februarie. Ministrul de stat Gheorghe Pogea a anuntat, in luna ianuarie, ca datele preliminare pentru 2005 indica un deficit de cont curent de circa 9% din PIB, peste nivelul de 7,5-8% din PIB previzionat de autoritati la inceputul anului anterior.

Fondul Monetar International estimeaza un deficit de 9,4% din PIB pentru 2005.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie
Setari Cookie-uri