Guvernul trebuie sa grabeasca privatizarile si numirea managerilor privati la companiile de stat pentru a schimba definitiv sistemul in care baietii destepti se bucura de profituri nemeritate, a declarat luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
"Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti din setorul public si sectorul privat se bucura de profituri nemeritate, in timp ce angajatii lor si publicul larg plateasc aceste activitati ineficiente", a spus Franks.

Seful misiunii FMI spune ca a vazut destula detreminare din partea ministrilor si autoritatilor romane in general pentru grabirea procesului de privatizare si numirea managementului privat la companiile de stat, dar crede ca este nevoie de mai multa actiune si definititvarea legislatiei pana la finele anului.

Comisia Europeana (CE) analizeaza contractele incheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pietei, a anuntat in luna octombrie Joaquin Almunia, vicepresedinte al CE.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, dupa intalnirea cu delegatia "troicii" FMI, BM si CE, ca a adresat reprezentantului Executivului UE rugamintea ca Digi Competition sa analizeze mai rapid contractele din electricitate, in special cele cu firme care au un birou si un telefon.

"Sigur, nu ne intereseaza doar Alro si Sidex Galati, unde sunt convins ca lucrurile nu pot fi considerate ajutor de stat, dar in mod deosebit contractele care sunt incheiate cu firme care au un birou si un telefon si primesc, ca au contracte uriase de la hidro, trebuiesc analizate si vazut daca se inscriu in regulile de competitie europeana. Daca nu, vor trebui anulate si platite daunele corespunzatoare", a spus seful statului.

Guvernul si FMI au convenit numirea de manageri privati la noua companii de stat in acest, pentru ca anul viitor lista sa fie suplimentata cu sase societati.

Primele companii la care vor fi adusi manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Anul viitor vor fi numiti manageri privati la alte sase companii, respectiv CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

De asemenea, Guvernul s-a angajat sa scoata la vanzare actiuni la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie.

Primul grup cuprinde societatile Oltchim (vanzarea actiunilor publice ramase catre investitori strategici), Romgaz (oferta publica initiala pentru 15% din actiuni), Tarom (investitie strategica sau oferta publica initiala pentru 20% din actiuni), Transelectrica (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15% plus o majorare ulterioara de capital de aproximativ 12%) si Transgaz (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15%).

Cel de-al doilea grup de companii care ar urma sa fie privatizate are in componenta companiile Termoelectrica (vanzare completa a filialelor Galati si Braila si continuarea procesului de creare a unor societati mixte cu investitori strategici la ELCEN pentru constituirea unor noi grupuri energetice, cu capital majoritar privat, in Bucuresti si Constanta), Hidroelectrica (oferta publica initiala pentru un pachet de actiuni de 10%), si Petrom (va fi relansata o oferta publica secundara pentru 9,84% din actiuni).

Ultimul grup de privatizari include Electrica Serv (privatizare majoritara a intregii societati), Nuclearelectrica (cel putin 10% prin majorare de capital) si noua companie creata prin fuziunea celor trei filiale de furnizare ale Electrica.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri