Presedintele Traian Basescu a declarat, la o intalnire cu oameni de afaceri, ca "bocitoarele" vechii economii ar trebui sa nu se mai planga, pentru ca Romania exporta in prezent mai mult ca in urma cu zece ani.

"As face o remarca legata de bocitoarele vechii economii - cei care plang «Unde e economia Romaniei de altadata?». Vreau sa spun aici, de fata cu exportatorii: economia romaneasca de altadata exporta de 10 miliarde de dolari pe an", a spus presedintele, citat de Mediafax.

Traian Basescu a adaugat ca, prin comparatie, anul acesta cifra exporturilor s-a apropiat de circa 60 de miliarde de dolari.
"Anul acesta, exportatorii romani exporta circa 45 de miliarde de euro, deci aproape 60 de miliarde de dolari. Deci un prim mesaj catre in afara: Nu mai bociti ca n-aveti ce", a spus presedintele.

El a adaugat ca in prezent economia romaneasca "nu mai are repartitie data de undeva", ci se bazeaza exclusiv pe competitivitate.

Exporturi mai mari in 2011. Vezi top exportatori

In acest an exporturile vor fi mai mari de 45 de miliarde de euro, cu 20% fata de 2010, in rtimp ce si importurile vor creste cu 17% la 55 de miliarde de euro, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Principalii exportatori din acest an sunt Automobile Dacia, Nokia, care a inchis fabrica de la Jucu, si Rompetrol Rafinare.

In 2010, volumul exportului a fost de 37,4 miliarde euro, iar importul a toalizat 46,9 miliarde euro, astfel ca deficitul balantei comerciale a fost de 9,5 miliarde euro.

Pentru acest an, deficitul va fi de 10 miliarde de euro, potrivit ANEIR.

Sursa foto: Presidency.roTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
O adolescenta rapita a fost salvata cu ajutorul aplicatiei Snapchat