Fondul Monetar International (FMI) contesta aprecierile editorialistilor Reuters dintr-un articol de opinie publicat vineri pe blogul Breakingviews, care arata ca abordarea dura adoptata de institutie in privinta acordului cu Romania s-ar putea dovedi "dezastruoasa", scrie Mediafax.
FMI considera ca acordul de finantare externa a ajutat Romania sa revina la crestere economica, iar atitudinea institutiei este una transparenta si flexibila, in contextul circumstantelor in continua schimbare, se arata intr-o scrisoare transmisa Breakingviews de directorul de relatii externe al Fondului Gerry Rice.

Editorialistii Reuters Martin Hutchinson si Christopher Swann comenteaza, in materialul publicat vineri, ca "rigoarea excesiva" promovata de institutia financiara ar putea provoca Romaniei daune pe termen lung.

"Conditiile draconice" si revenirea FMI la reputatia de "vampir" ar putea indeparta Romania, pe termen lung, de strategiile si politicile pe care le incurajeaza institutia, facilitand ascensiunea "fortelor anti-reforma", se spune in materialul semnat de cei doi comentatori.

Institutia reitereaza pozitii adoptate anterior fata de criticile aduse masurilor incluse in programul fiscal si economic prevazut in acordul cu Romania.

Astfel, FMI aminteste ca acordul incheiat cu Romania in 2009 s-a incadrat intr-un context foarte dificil, dupa ce cresterea economica s-a prabusit de la plus 7% la minus 6,5% in decurs de un an, fluxurile de capital se blocasera, leul se deprecia abrupt, iar rezervele bancii centrale coborau puternic.

Institutia noteaza ca masurile mentionate de cei doi comentatori - reducerea salariilor si concedierile masive din sectorul bugetar sau majorarea TVA, cu impact in principal asupra populatiei sarace - au facut parte dintr-un program care a readus economia romaneasca pe crestere, somajul in scadere si inflatia la minime record.

"Taierile impuse de guvern au reprezentat doar rasturnarea majorarilor nesustenabile ale salariilor si numarului angajatilor din sectorul public in perioada 2006-2008. Reducerea salariilor din sectorul public cu 25% in iulie 2010 a fost o masura cu caracter temporar - jumatate din taiere a fost restituita dupa sase luni, si este asteptata recuperarea totala pe viitor", se spune in dreptul la replica transmis de Fond.

FMI aminteste de asemenea ca a luat masuri pentru a se asigura ca programul convenit cu Romania este "deschis, transparent si flexibil", amintind ca a acceptat in 2009 un deficit bugetar mai ridicat decat cel prevazut in acord, acoperit din resursele Fondului si ale Comisiei Europene, dupa o crestere economica sub asteptari.

Institutia precizeaza ca a mentinut un dialog continuu cu sindicatele si asociatiile patronale, precum si cu reprezentantii politici ai puterii si opozitiei.

Fondul mentioneaza ca, pentru a evita austeritatea pe viitor, Guvernul si FMI au convenit asupra unor reforme pe termen lung in sistemul de pensii, in privinta salariilor din sectorul public si programelor de protectie sociala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri