Premierul Mihai Razvan Ungureanu se va intalni, in aceasta dimineata, cu guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, la discutii urmand sa participe, cel mai probabil, si ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, scrie Mediafax.

In urma cu o luna, la preluarea mandatului de catre noul premier, guvernatorul BNR a declarat ca a "lucrat bine" in anul 2000 cu Mihai Razvan Ungureanu, pe vremea cind aceste era secretar de stat iar Isarescu conducea Guvernul.

Intalnirea vine dupa declaratiile din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu si premierului Ungureanu privind relaxarile fiscale, prin reintregirea salariilor bugetarilor si reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri.

Basescu a mentionat miercuri ca nu este suficient sprijinul politic pentru cresterea salariilor, aratand ca Executivul trebuie sa gaseasca solutii pentru asigurarea resurselor financiare.

"Este adevarat, la inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor (...) Din acest punct de vedere veti avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient daca talentul dumneavoastra si al Guvernului nu va fi pe masura momentului si pe masura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus presedintele.

El a aratat ca aceasta reintregire a salariilor bugetarilor va trebui facuta in conditiile in care in luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent fata de veniturile planificate, insa in februarie a fost un minus de doua ori mai mare decat excedentul din luna precedenta.

Potrivit presedintelui, si in martie este posibil un minus in colectarea veniturilor la buget, dar acesta se datoreaza conjuctural situatiei meteorologice din luna februarie.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.

O majorare directa cu 16% ar insemna o cheltuiala suplimentara de personal de peste 3 miliarde de lei in acest an, adica o crestere anuala cu 6,4 miliarde lei, pornind de la o anvelopa salariala de 39,8 miliarde lei, nivel inscris in bugetul aprobat pe 2012.

In varianta unei reduceri cu 3 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale platite de angajati, salariile bugetarilor ar urca automat cu aproximativ 4,5%, iar majorarea directa pentru recuperarea integrala s-ar limita la 11%.

In acest caz, pe sectorul bugetar scaderea de venit la bugetul CAS ar fi acoperita integral.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Isarescu: De doi ani spunem ca vin costurile acestui tip de crestere