Asistam la o revitalizare economica planificata a Europei Centrale, dirijata de Austria. A fost dintotdeauna visul meu ca aceasta mare regiune Bavaria, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania si Bulgaria sa se dezvolte intr-o regiune economica si politica, iar acest lucru incepe sa se adevereasca, spune cancelarul Austriei. Un argument in sprijinul acestei afirmatii: in Romania, Austria este deja cel mai mare investitor strain
Cancelarul Austriei spune ca visul sau privind o regiune economica si politica de-a lungul Dunarii, din Bavaria pina in Romania, prinde deja contur.

La inceput a fost imperiul. Habsburgic, apoi austro-ungar. Acum, Austria este investitorul numarul unu in mai toate tarile din fosta monarhie KuK. Intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul, cancelarul Austriei, Wolfgang Schssel, explica de ce tara sa s-a pozitionat atit de avantajos in spatiul central si est-european: Pur si simplu pentru ca am identificat foarte de timpuriu importanta strategica a regiunii dunarene. Anul trecut l-am celebrat pe marele umanist Humboldt, de acum 200 de ani, si este foarte interesant daca ne uitam la marele atlas al lumii. Europa este impartita acolo in mari regiuni, care nu au nimic de-a face cu regiunile geografice, iar una dintre cele mai mari este regiunea dunareana. A fost dintotdeauna visul meu, ca aceasta mare regiune Bavaria, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania si Bulgaria sa se dezvolte intr-o regiune economica si politica, iar acest lucru incepe sa se adevereasca. Am privit intotdeauna ca fiind o investitie in viitorul nostru. Cind UE va avea 30 de membri, va fi nevoie de cooperare regionala si este clar ca tarile dunarene vor forma o asemenea cooperare. De aceea, austriecii au constatat foarte timpuriu ca Romania este o tara-cheie, are acces la Marea Neagra, este o tara dunareana si ne simtim foarte apropiati de ea, si, din punct de vedere istoric, avem legaturi excelente, spune cancelarul.

Colonialism de gradinita

Tema imperiului regasit in ofensiva economica a Austriei in Europa de Sud-Est este foarte frecventa in presa de limba germana. Intr-un articol publicat in cotidianul vienez ,,Der Standard, Eric Frey sustine ca totul a inceput cu un soi de colonialism de gradinita: la scurt timp inainte si dupa 1989, economia austriaca a inceput sa se orienteze spre Est pentru noi locatii de productie si pentru noi piete de desfacere. Indrumar au fost vechile harti ale Imperiului: acolo unde domnisera habsburgii, managerii austrieci se simteau ca acasa.

Analistul austriac considera ca acest atu le-a adus investitorilor austrieci un avans decisiv in noua zona de boom economic a Europei: Intariti de aceste succese, ei se avinta acum tot mai la est - dupa Romania si Bulgaria, urmeaza Ucraina, pe care, cu toata generozitatea, nu o mai putem considera ca facind parte din spatiul habsburgic. Turcia este urmatoarea tara-tinta a ambitiilor economice austriece. In spate sta o mare strategie, anume aceea de a asigura rezervele de gaz din Marea Caspica si din Iran prin conducta Nabucco, argumenteaza Eric Frey. Intr-adevar, Austria este prima interesata de proiectul Nabucco, fiind tara de destinatie a acestei conducte ce ar tranzita si Romania.

Lobby pentru aderare

Pozitia de lider al investitiilor straine determina Austria sa adopte o atitudine proactiva fata de aderarea tarii respective. A fost cazul Croatiei, care a inceput negocierile de aderare cu UE la presiunile Austriei, investitorul nr. 1 in fosta tara iugoslava. Diplomatia austriaca a blocat inceperea negocierilor cu Turcia pina in momentul in care statele membre au fost de acord sa cupleze Croatia de Turcia, desi Zagrebul nu-l predase inca pe generalul Ante Gotovina. A fost si cazul Romaniei: pina in toamna lui 2005, opozitia socialista din Austria dadea motive serioase de ingrijorare guvernului condus de Wolfgang Schssel privind ratificarea Tratatului de aderare, fiind nevoie de doua treimi din voturile Parlamentului. Dupa preluarea BCR de catre Erste Bank, la finele anului trecut, inceperea procedurilor de ratificare a fost votata in cvasiunanimitate, cu doar doua voturi impotriva. Pina si socialistii aduceau ca argument investitiile importante din Romania. Iar Austria s-a decis sa ratifice Tratatul inainte de Raportul din mai al Comisiei Europene, desi initial anunta ca va astepta recomandarile executivului de la Bruxelles.

Austriecii au cucerit din nou Romania

Investitorii austrieci din Romania au iesit dintr-un con de umbra, imediat dupa ce Erste Bank a preluat BCR printr-o tranzactie de 3,75 miliarde de euro.

Abia dupa tranzactia-mamut prin care Erste Bank si-a adjudecat pentru 3,75 miliarde de euro pachetul majoritar de actiuni al celei mai mari banci romanesti, BCR, observatorii romani au sesizat amploarea expansiunii investitorilor din tara lui Strauss pe meleaguri romanesti. Pentru ca nu vorbim doar despre banci, ci si despre asigurari, petrol, bere sau constructii.

Prin achizitia BCR, Erste ajunge, de departe, cea mai puternica banca din Romania. Este adevarat ca a platit cel mai mare pret vazut de Romania in intreaga ei istorie. Aceasta tranzactie este insa doar finalul unui lung sir de alte preluari. Cea mai mare, dupa BCR, este achizitia de catre OMV Aktiengesellschaft a companiei petroliere nationale Petrom. Austriecii au dat 1,5 miliarde de euro, suma initial aplaudata, ulterior contestata, mai ales dupa dezvaluirile despre clauzele defavorabile pentru stat din tenebrosul contract de privatizare.

Si-au adjudecat insa alta pozitie fruntasa: cea de lider al pietei de produse petroliere din Romania. Segment pe care oricum erau prezenti, sub nume propriu, printr-o retea de statii de distributie si prin pozitia temporara, de actionar semnificativ la cealalta mare companie petroliera romaneasca, Rompetrol. Mai mult decit orice, OMV a vrut de fapt resursele Petrom, singura companie care extrage titei din subsolul nostru. Nu intimplator, dupa preluare, ei vorbesc despre Petrom in termeni de cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est. OMV are lanturi de benzinarii in Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Serbia-Muntenegru si Slovacia.

Expansiunea a inceput dupa Revolutie

Acestea au fost tranzactiile de top. Expansiunea austriaca a inceput insa mai devreme. Prima tranzactie notabila a fost preluarea de catre Raiffeisen Bank, in 2001, a Bancii Agricole. Raiffeisen era prezenta in Romania inca din 1994, dar momentul preluarii Bancii Agricole este cel care i-a intarit pozitia. De atunci si pina acum, preluarile au inceput sa curga. In sectorul asigurarilor, grupul Wiener Stadtische a cumparat Omniasig, iar Unita a cumparat Astra Asigurari.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=45&art=11682&cHash=9a55322b66

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri