Romania ar supravietui unei suspendari temporare a acordului cu FMI si UE din cauza deteriorarii crizei politice, insa cel mai probabil scenariu este calmarea scenei politice in viitorul apropiat, ceea ce va pune capat tensiunilor suplimentare din piata, anticipeaza Capital Economics.
Firma londoneza de consultanta descrie trei posibile scenarii privind deznodamantul crizei politice din Romania, conform Mediafax.

Cel mai probabil dintre acestea este linistirea apelor in viitorul apropiat, evolutie care ar pune capat si tensiunilor suplimentare cauzate in piata de situatia politica.

"Este bine de tinut minte ca Romania a mai trecut peste perioade de instabilitate politica", noteaza analistii Capital Economics, facand referire la suspendarea presedintelui in 2007.

O a doua varianta ar fi deteriorarea situatiei politice pana in punctul in care aplicarea acordului cu FMI ar fi impiedicata sau guvernul ar incerca sa-si consolideze popularitatea deviind de la programul convenit cu institutiile financiare internationale, spre exemplu prin relaxarea politicii fiscale sau intarzierea privatizarilor. In acest caz, FMI si UE ar suspenda misiunile de evaluare in Romania, ceea ce ar intarzia deblocarea transelor din finantarea externa.

FMI a mai suspendat acordul cu Romania in 2009, pe fondul instabilitatii politice dinaintea alegerilor prezidentiale.

In pofida presiunilor pe leu, Romania ar rezista probabil suspendarii temporare a programului, datorita rezervelor substantiale de valuta si strategiei de finantare pentru acest an, prin care guvernul si-a acoperit deja deficitul bugetar si plata datoriilor pentru anul 2012.

Cel de-al treilea scenariu prezenta de Capital Economics presupune incetarea programului de asistenta internationala de catre Comisia Europeana, daca Executivul UE ar initia procedurile de infringement.

"In cel de-al treilea, si cel mai pesimist scenariu, Comisia Europeana ar considera ca miscarile recente ale Guvernului incalca legea UE. Dupa cum au aratat evenimentele din Ungaria, daca CE decide sa lanseze procedurile de infringement, poate opri totodata si pachetul de asistenta financiara. Nu pare ca Romania a ajuns inca acolo, dar lucrurile ar fi mult mai dificile in acest scenariu si nu ar putea fi rezolvate decat cu o ampla reforma politica", apreciaza analistii.

Cel mai probabil insa, criza politica se va stinge in curand, iar tensiunile suplimentare din piete vor disparea. Cu toate acestea, un deznodamant mai "pagubos" nu poate fi inca exclus, iar Romania este printre cele mai vulnerabile economii la criza din zona euro, astfel ca instabilitatea politica este ultimul lucru de care are nevoie, conchide Capital Economics.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri