Odată cu ajungerea toamnei și iernii, respectiv a sezonului rece, numărul infecțiilor virale respiratorii crește semnificativ. Răcelile, gripele, precum și restul virozelor sezoniere sunt cauzate de o multitudine de microorganisme ce beneficiază de pe urma temperaturilor scăzute și a tranziției activităților de zi cu zi către spațiile închise.

Durerile în gât, nasul înfundat, strănutul, tusea, durerile musculare, oboseala și febra sunt doar câteva dintre simptomele obișnuite mai multor viroze. Chiar dacă majoritatea au o simptomatologie ușoară/moderată și, de regulă, se vindecă în 1-2 săptămâni, răcelile și gripele sezoniere afectează calitatea vieții în intervalul în care sunt active și, în cazurile severe, pot chiar conduce la complicații respiratorii.

Tocmai de aceea, este esențial să cunoști modalitățile de bază prin care te poți proteja împotriva apariției acestor viroze nedorite:

Fă-ți vaccinul antigripal

Vaccinarea antigripală este în continuare considerată a fi cea mai eficientă modalitate de a preveni atât gripa sezonieră, cât și eventualele sale complicații.

Serul din vaccin conține cele mai recente tulpini de virus gripal, anticipate în cel mai eficient mod posibil și, astfel, antrenează sistemul imunitar în scopul de a recunoaște agenții patogeni și a produce anticorpi specifici.

Chiar dacă un vaccin antigripal nu oferă o protecție completă, studiile și rezultatele obținute până la acest moment arată că poate reduce cu 40-60% riscul de îmbolnăvire. În plus, chiar și în cazul unei infectări ulterioare, simptomele tind să fie mult mai blânde.

Deși aproape toate persoanele ar trebui să beneficieze de un vaccin antigripal, următoarele categorii ies în evidență:

  • Vârstnicii;
  • Persoanele ce suferă de boli cronice (ex: pacienți oncologici);
  • Copiii mici;
  • Femeile gravide;
  • Persoanele care lucrează în sistemul medical și cel educațional.

Respectă regulile de igienă de bază

Pe lângă profilaxia prin vaccinare, este extrem de utilă și respectarea regulilor elementare de igienă personală și colectivă, în scopul limitării transmiterii virusurilor sezoniere.
Virusurile respiratorii, precum rinovirusurile, adenovirusurile sau coronavirusurile, se transmit cu ușurință de la o persoană la alta prin picături eliminate în timpul tusei, strănutului sau vorbitului (picăturile Pflugge).

În plus, majoritatea virusurilor pot supraviețui mai multe ore pe suprafețe frecvent utilizate, precum clanțe, telefoane, calculator sau mese. Prin simpla atingere cu mâna pe suprafețele contaminate și, ulterior, a gurii, nasului sau ochilor, virusurile pătrund cu ușurință în căile respiratorii superioare.

Astfel, iată câteva reguli esențiale pe care să le urmezi:

  • Evită, pe cât de mult posibil, contactul apropiat cu persoane care tușesc sau strănută și/sau spațiile aglomerate în care acestea s-ar putea regăsi;
  • La rândul tău, acoperă gura și nasul cu un șervețel, o batistă sau cu interiorul cotului atunci când tușești sau strănuți;
  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde; repetă spălarea ori de câte ori este necesar (înainte de masă, după masă, în urma atingerii unor obiecte cu potențial ridicat de contaminare);
  • Folosește dezinfectant de mâini pe bază de alcool dacă nu ai acces imediat la apă și săpun;
  • Curăță și dezinfectează suprafețele atinse în mod frecvent.

Menține un stil de viață sănătos

Un somn odihnitor, o dietă echilibrată și o rutină de exerciții fizice sunt câțiva pași esențiali către obținerea unui sistem imunitar competent, gata să lupte împotriva infecțiilor virale. Prin urmare, asigură-te că dormi suficient și că implementezi un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație completă și un program de activități fizice adaptate organismului tău.

În plus, evită pe cât posibil situațiile stresante, întrucât stresul cronic poate compromite funcția sistemului imunitar.

În concluzie, sezonul rece aduce temperaturi suficient de scăzute pentru a favoriza circulația virusurilor respiratorii. Chiar și așa, există câteva modalități prin care te poți proteja. Pe lângă vaccinarea antigripală anuală, este esențial să respecți regulile de igienă personală și colectivă, precum și să te asiguri că adopți un stil de viață activ, echilibrat din punct de vedere nutrițional și cu un somn odihnitor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri