Probabil ți s-a întâmplat de mai multe ori: tocmai ai vorbit cu un prieten că vrei să-ți cumperi pantofi noi, iar apoi toate reclamele de pe telefonul tău erau de la site-uri de încălțăminte. Cu toate că acest lucru te poate ajuta să primești mai ușor recomandări de produse de interes pentru tine, specialiștii semnalează faptul că securitatea ta digitală poate fi pusă în pericol.

Ascultarea telefonului a fost un subiect fierbinte o lungă perioadă, fiind pus și în spatele unor teorii ale conspirației. Aceste teorii despre cum suntem „spionați” prin intermediul propriilor telefoane a dus și la crearea unor produse „anti-spionaj”, speciale pentru „toți pasionații de teorii ale conspirației”.

Am vrut să lăsăm în spate toate aceste teorii și să vedem cât de adevărate sunt afirmațiile conform cărora suntem ascultați cu telefonul. Conform lui Bogdan Costea – șeful pe securitate cibernetică în cadrul ING Bank, ascultarea conversațiilor noastre este reală, dar ce este și mai important este că ne dăm singuri acordul pentru acest lucru. Expertul în prevenirea fraudelor menționează că atunci când descărcăm o aplicație și ne dăm acordul să ne folosească microfonul ne dăm de fapt acceptul ca telefonul nostru să ne asculte când vorbim.

În general, această ascultare a telefonului are mai mult un rol de „vânzător” care absoarbe subiectele de interes și le vinde prin reclame. Cu toate acestea, unele cazuri ne-au arătat că aceste „recomandări” pot să aibă și un rol nociv, așa cum este cel de influențare a voturilor - cazul Cambridge Analytica este cel mai concludent exemplu. Cambridge Analytica a fost o companie care a procesat date a peste 87 de milioane de utilizatori Facebook pentru a înțelege psihologia acestora și a le influența votul în favoarea lui Donald Trump, scrie WSJ.

Cum ne dăm acceptul singuri să fim urmăriți și ascultați de telefon… și cum să nu o mai facem

Cu toate că teoriile conspirației privind ascultarea telefoanelor au la bază „tehnici misterioase”, adevărul este mult mai simplu: ne dăm singuri acordul să ne fie ascultat telefonul sau să ni se folosească adresa. Acum vă puteți întreba: dar cum aș putea altfel să utilizez Google Maps dacă nu-mi dau acordul să mi se folosească locația?! Ei bine, acest lucru nu este posibil și nu e bine nici să picăm în cealaltă extremă și să nu profităm de avansul tehnologic doar pentru că ne este teamă de AI.

Specialiștii din ING recomandă în schimb să fim mai atenți când descărcăm noi aplicații, iar atunci când le folosim pe cele care depind de locație sau microfon, să oferim accesul la aceste instrumente doar în timp ce folosim aplicația.

„Este foarte important să ne gândim bine înainte de a permite unei aplicații să ne folosească microfonul sau locația. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: are nevoie acea aplicație de locația mea sau accesul la microfon? Dacă e o aplicație de shopping sau social media, cel mai probabil răspunsul este nu”, a explicat Bogdan Costea.

Totodată, acesta explică că trebuie să fim mai „zgârciți” când vine vorba de a oferi datele noastre personale pe internet. Spre exemplu, atunci când un site ne cere adresa trebuie să completăm doar numele străzii, fără numărul blocului sau apartamentului, iar câmpurile opționale trebuie lăsate necompletate.

Mai jos veți putea citi un mic îndrumar pentru o relație mai bună cu internetul:

Cum să îți protejezi identitatea digitală:

  • Nu împărtăși mai multe informații decât este necesar și ai grijă cui dai aceste informații;
  • Ai grijă la ceea ce postezi online, pe platformele de social media;
  • Nu folosi rețele WiFi nesecurizate/ publice;
  • Folosește VPN atunci când accesezi o rețea de WiFi publică;
  • Nu accesa site-uri suspecte sau nesecurizate;
  • Nu folosi aceleași parole pentru toate conturile/ aplicațiile;
  • Elimină permisiunile utilizate de aplicații; păstrează-le doar pe cele necesare.

WiFi public – adevăratele riscuri

  • Prin folosirea unui WiFi public nesecurizat te expui riscului ca tot ceea ce faci în mediul online să fie văzut/ modificat de un atacator;
  • Astfel, acest atacator poate avea acces la informații confidențiale, pe care le poate modifica și chiar prelua controlul asupra identității tale online.

Ce se intâmplă cu datele mele, unde se duc acestea? Aplicații gratuite = prețul sunt datele tale

  • Nimic nu se șterge cu adevărat de pe internet;
  • Tot ce împărtășim rămâne disponibil online;
  • Nimic nu este cu adevărat gratis. Pentru servicii gratuite plătim cu datele noastre. Aceste date sunt agregate și vândute mai departe;
  • Ai grijă la influența social media asupra ta: datele publicate de tine, postările și comentariile făcute sunt analizate astfel încat să ți se prezinte continut relevant așteptărilor tale;
  • Cu cât împărtășim mai multe informații, mai multe date, cu atât identitatea noastră digitală va fi mai expusă; alege cu atenție datele pe care le completezi pe diferite formulare/ în diverse aplicații;
  • Aceleași date sunt vândute unor terți care apoi prin campanii dedicate îți pot prezenta informații trunchiate sau chiar false, cu scopul de a-ți influența deciziile sau părerile.

Sursă foto: Pixabay

Sursa foto: DedMityay / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri