Carisma lui Basescu a palit in fata morgii expertilor FMI. Bugetul ramine auster. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explica: äEi sint mai pesimisti ca noi.ô

Deficitul bugetar va ramine la 0,4-0,5%, cit a stabilit guvernul in negocierile cu FMI, in ciuda insistentelor lui Traian Basescu pe linga oficialii Fondului ca procentul deficitului sa fie relaxat pina la 1%. Basescu a precizat ca, in cadrul intilnirii, a sustinut ideea ca economia romaneasca poate functiona si cu un deficit mai mare decit cel negociat. Intrevederea nu a avut ca rezultat un acord intre cele doua parti. Seful statului a precizat ca scrisoarea transmisa conducerii FMI de ministrul Finantelor a sosit abia miercuri, expertii Fondului urmind sa o analizeze. äExpertii Fondului vor analiza scrisoarea si vor veni la Bucuresti. Sa speram ca vom incheia noul memorandum de politici economice. Eu sint optimistô, a spus Basescu. äFMI e mai pesimistô Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a participat la intilnire, a declarat ca partile nu au convenit inca asupra efectelor masurilor propuse de autoritatile romane, FMI fiind ämai pesimistô decit guvernul de la Bucuresti. äPropunerea domnului presedinte a fost sa se introduca masurile, pentru ca nu mai este timp de pierdut, iar pe de alta parte sa se astepte o luna, doua, trei, pentru evaluarea impactuluiô, a adaugat Isarescu. El si-a exprimat convingerea ca cele doua parti vor ajunge la un compromis.

Fiecare cu temerile proprii

Intrebat despre recomandarea FMI privind reducerea deficitului bugetar din acest an la 0,4-0,5% din PIB, desi guvernul anterior negociase un nivel de 1,5% din PIB, Isarescu a aratat ca Fondul a avut in vedere un complex de factori, printre care cresterea consumului in 2004, precum si necesitatea sustenabilitatii politicilor economice. äAvem, categoric, si noi temerile noastre, si dinsii temerile lor.

Reforma fiscala care s-a facut in Romania este o reforma majora si aici apar multe incertitudini legate de modul in care va reactiona economiaô, a spus guvernatorul BNR. Isarescu a mentionat ca majorarea veniturilor colectate la buget in primele doua luni ale acestui an reprezinta un semn pozitiv, dar tendintele de consolidare a acestei evolutii vor putea fi observate peste o perioada de una sau doua luni.

Posibila intrerupere a negocierilor

Conform unor surse citate de Mediafax, acordul incheiat de Romania cu FMI ar putea fi intrerupt daca negocierile nu se vor incheia cu un compromis privind nivelul deficitului bugetar, autoritatile romane dorind un nivel de 0,7-1% din PIB. äIn cazul in care cele doua parti nu ajung la un compromis, este posibil ca acordul cu FMI sa nu mai fie continuat. Trebuie sa determinam FMI sa accepte un deficit bugetar de 0,7 sau chiar 1% din PIB, pentru a putea fi facute investitii, mai ales cele prin proiecte cu finantare din partea Uniunii Europene, care presupun si o contributie financiara autohtonaô, au explicat sursele citate.
Aboneaz─â-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri