Managerii companiilor se asteapta pentru perioada noiembrie-ianuarie la cresterea activitatii din comert, stabilitate in industria prelucratoare si scaderi in servicii si constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, relateaza Mediafax.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%). Pentru fabricarea pielariei si incaltamintei se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +17%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata (sold conjunctural +9%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucratoare.

Activitatea de constructii va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -44%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -38%). Managerii estimeaza reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -34%) si majorarea preturile lucrarilor de constructii (sold conjunctural +6%).

In comertul cu amanuntul activitatea se va imbunatati (sold conjunctural +6%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +5%), ca si volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +3%) sau numarul de salariati (sold conjunctural +4%). Preturile insa vor creste (sold conjunctural +29%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata (sold conjunctural -6%). In acest sector managerii estimeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). Preturile vor creste moderat (sold conjunctural +11%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
O noua lege simpifica autorizarea executarii lucrarilor de constructii