De la 1 martie, „nasterea la privat” va costa dublu. De ce? Banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a “rascolit” piata serviciilor medicale private: “vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Circa 10 la suta exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor.”


Care vor fi efectele? Clientul isi face repede un calcul: potrivit lacoltulstrazii.ro, nasterea la privat te costa pe la 6-7.000 de lei, poate un pic mai mult daca iei servicii optionale. “Decontezi la fondul de sanatate (ca doar ambii parinti au platit contributii!) cam jumatate (3.300 lei). Daca te-ai duce „la stat”, cu spagile de la portar si infirmiera pana la asistente si doctori (mana intai, a doua, a saptea, anestezist, cine mai sta sa ii numere?), la care se adauga costul medicamentelor, cam tot acolo ajungi. Si ajungi acolo pentru ca ei stiu ca ai un venit peste medie si tu nu te pricepi sa te descurci in jungla sociala, deci te vor jumuli corespunzator”, arata blogul citat.

La stat sau la privat? Pentru viitoarele mamici care s-au hotarat deja ca nou-nascutul lor va fi mai bine ingrijit intr-un spital privat, pretul devine hotarator. Wall-Street.ro a selectat recent 10 spitale private care ofera pachete pentru nasteri si va prezinta o comparatie intre preturile din Bucuresti si restul tarii. Citeste aici analiza comparativa.

Raed Arafat: Spitalele private din cateva judete primesc intre 6 si 17 % din banii pentru cele publice


Spitalele private din cele cateva judete in care functioneaza primesc intre 6 si 17% din sumele alocate prin fondul asigurarilor sociale de sanatate unitatilor sanitare puiblice, acestea din urma tratand cele mai complexe cazuri, a declarat, potrivit Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.

"Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate in spitalele publice. Din finantarea alocata prin fondul asigurarilor sociale de sanatatre spitalelor dintr-un judet, intre 6 si 17 la suta merg catre spitalele private. Aceste unitati ar trebui finantate prin asigurari private sau complementare si nu din fondul asigurarilor sociale de sanatate", a explicat, duminica, secretarul de stat Raed Arafat.

El a mai spus ca din datele centralizate la Ministerul Sanatatii reiese ca in ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat, mai multi bani decat cele publice din acelasi judet.

"Banii, care nu vor mai fi dati spitalelor private, vor fi folositi pentru cresterea finantarii celor 53 de spitale strategice care asigura peste 70 la suta din cele mai grave cazuri medicale din Romania. Astfel, din sumele respective va creste tariful pe caz ponderat de la 1.440 de lei, la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei. In plus, vor fi create fondurile pentru programe de anestezie, terapie intensiva, pentru programele de infarct miocardic si accident vascular cerebral ischemic, dar si pentru programul de trauma. Altfel spus, niciun medic implicat in aceste programe nu va mai avea voie sa ceara bolavului sa-si cumpere din banii lui materiale, medicamente sau altceva", a adaugat secretarul de stat.

Totodata, potrivit lui Raed Arafat, ministrul Sanatatii a hotarat ca prin noul contract cadru sa majoreze la doi lei valoarea punctului pentru medicii de familie si cei din ambulator.

Cristian Preda: E straniu ca un ministru al Sanatatii vrea sa salveze statul, nu pacientul


Europarlamentarul PDL Cristian Preda considera ca justificarea deciziei de a nu mai directiona bani de la CNAS catre spitalele private este una de tip contabil, care arata ca ministrul Sanatatii vrea sa salveze statul, nu pacientul.

Preda aminteste, pe blogul sau, ca ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca, incepand de la 1 martie, banii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu vor mai putea fi directionati catre spitalele private.

Europarlamentarul PDL arata ca justificarea deciziei este "una de tip contabil": statul va economisi astfel 10 la suta din banii alocati si-i va putea directiona catre spitalele pe care le administreaza tot el.

"Strict economic vorbind, asta inseamna ca e musai ca statul sa nu aiba parte de concurenta loiala! Pe de alta parte, daca, spre deosebire de dl. ministru al sanatatii, ne gandim si la pacienti, vom constata ca, pentru USL, statul e mai important decat pacientul", adauga Preda.

El mai scrie ca Eugen Nicolaescu a tinut, de altfel, sa explice ca aceasta e o viziune liberala. "Da, e o noua fila din istoria liberalismului ajuns in epoca Becali. O epoca in care toate cuvintele sunt otravite", continua Preda.

"Daca nu cadem de acord ca pacientul e mai important decat statul, nu vom putea avea o solutie rationala. E straniu ca un minsitru al sanatatii vrea sa salveze statul, nu pacientul", mai scrie Cristian Preda intr-un comentariu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri