Comisia Europeana apreciaza progresele Romaniei, dar a amanat pentru la toamna luarea unei decizii privind data aderarii
"Comisia se gandeste daca data aderarii poate fi mentinuta la 1 ianuarie 2007", a anuntat ieri presedintelui CE, Jose Manuel Durao Barroso. El a precizat ca aceasta data este posibila, dar cele doua state trebuie sa dovedeasca si ca merita sa devina membre ale UE. Potrivit oficialului european, "Romania si Bulgaria ar trebui sa fie pregatite pentru aderare la 1 ianuarie 2007, cu conditia ca ele sa rezolve cateva probleme in urmatoarele luni".

Comisarul pentru Extindere Olli Rehn a avertizat insa ca poate exista si reversul medaliei. Desi a subliniat ca europenii vor sa primeasca cele doua state la 1 ianuarie 2007, el a precizat ca daca ingrijorarile vor persista, membrii CE nu vor ezita sa foloseasca instrumentele pe care le au la indemana, si anume aplicarea clauzei de salvgardare.

Romania si Bulgaria, tratate la pachet

Rezultatul raportului de tara a fost unul destul de previzibil. Principalele probleme semnalate sunt legate de justitie, coruptie, agricultura, finante, acquis comunitar.

"Bulgaria inca mai are nevoie sa demonstreze rezultate in lupta anticoruptie si in problema crimei organizate. Romania trebuie sa continue eforturile in lupta impotriva coruptiei, sa continue reforma in sistemul judiciar", a subliniat Barroso. La randul sau, Olli Rehn a semnalat progresele semnificative facute de tara noastra in domeniul economic si in implementarea acquis-ului comunitar. El a precizat insa ca o conditie esentiala este aceea ca actualul ritm sa fie mentinut. O bila neagra semnalata de Olli Rehn a fost cea a gestionarii fondurilor comunitare. El a atras atentia ca in domeniul agriculturii va fi facuta o analiza mult mai atenta a acordarii acestor fonduri. Iar daca problemele vor persista, va cere o suspendare a platilor. "Suntem foarte atenti cu banii nostri", a spus comisarul european.

Potrivit documentului, membrii Comisiei Europene au "ingrijorari serioase", legate de cele patru stegulete rosii - trei la Agricultura si unul la Finante - ramase restante. In cazul acestor domenii, conditiile cuprinse in concluziile raportului sunt formulate la modul general, urmand ca datele tehnice sa fie comunicate direct autoritatilor responsabile in fiecare domeniu in parte. De altfel, presedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso si comisarul pentru Extindere Olli Rehn urmau sa soseasca aseara la Bucuresti, in intentia de a preciza explicit autoritatilor responsabile masurile care trebuie luate pana la viitoarea evaluare a Comisiei din septembrie. Raportul cere de asemenea continuarea eforturilor la toate capitolele marcate cu stegulete galbene, domeniile urmand sa fie evaluate in Raportul de tara din octombrie, cand Comisia Europeana va decide definitiv in privinta aderarii Romaniei la UE.

Barroso, in divergenta cu Olli Rehn

Atmosfera in Comisia Europeana a fost deosebit de tensionata. Potrivit unor surse europene, comisarii s-au impartit ieri in doua tabere, conduse de Barroso si respectiv Olli Rehn. Presedintele CE a sustinut varianta ca raportul sa contina data de 1 ianuarie 2007 pentru aderare. Comisarul pentru extindere Olli Rehn s-a impotrivit acestei propuneri. El si-a argumentat pozitia prin faptul ca nu sunt suficiente argumente care sa garanteze ca Romania si Bulgaria vor continua progresele in urmatoarele luni, daca vor sti clar ca aderarea are loc la timp. Rehn considera ca o amanare a deciziei privind data aderarii pana in septembrie va oferi Comisiei o parghie de control in ceea ce priveste Sofia si Bucurestiul. Si a avut castig de cauza.

De altfel, pozitiile celor doi oficiali europeni au putut fi deduse si din declaratiile facute in momentul in care au luat cuvantul in fata parlamentarilor europeni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri