Companiile europene subestimeaza eforturile necesare procesului de implementare a SEPA (Single Euro Payments Area ) pana la data de 1 februarie 2014.
Cu doar un an pana la acest termen limita, PwC a derulat un studiu la care au participat 293 de respondenti, chestionati cu privire la stadiul de implementare SEPA in cadrul organizatiilor pe care le reprezinta. Rezultatele sugereaza faptul ca 55% dintre organizatii se afla in pericolul de a rata implementarea standardelor SEPA pana in februarie 2014.

Se pare ca, pentru multe organizatii, mai este mult de lucru in acest sens, existand totodata o subestimare a eforturilor necesare procesului de implementare.

Rezultatele studiului arata ca:

- 21.6% dintre respondenti inca trebuie sa defineasca si sa planifice activitatile pentru implementarea SEPA;

putine organizatii au o strategie de actiune cuprinzatoare deja definita - de exemplu, mai putin de 30% dintre respondenti includ revizuirea si actualizarea master data in obiective, iar mai putin de 20% implica departamentele juridice, de HR si de vanzari in proiectele lor. Aceste statistici sunt chiar mai pesimiste pentru acele organizatii care inca mai trebuie sa isi planifice activitatile privind implementarea SEPA;

- 43.5% dintre respondentii care si-au planificat implementarea, se asteapta sa finalizeze proiectul foarte aproape de termenul limita de 1 februarie 2014;

- 43% dintre respondenti nu sunt increzatori cu privire la faptul ca majoritatea clientilor va fi pregatita la timp pentru SEPA;

- 92% dintre respondenti mentioneaza stadiul de implementare la nivelul sistemului drept principala lor preocupare.

“Toate rezultatele studiului ne conduc la concluzia ca aproximativ 55% dintre toate organizatiile vizate vor rata, sau se afla intr-un risc crescut de a rata, termenul limita de 1 februarie 2014”, a declarat Paul Facer, Partener, Servicii de Audit, Liderul Echipei de Servicii pentru Sectorul Financiar. “Fara concentrare si fara un efort crescut, reprezentantii companiilor, precum si toate celelalte parti interesate, vor fi nevoiti sa se pregateasca pentru obstacole majore in procesarea platilor in perioada imediat urmatoare datei de 1 februarie 2014.”

“Companiile nu ar trebui sa se concentreze numai pe propria implementare, ci ar trebui si sa inteleaga efortul de implementare al clientilor si furnizorilor lor. Daca in ziua de luni, 3 februarie 2014, companiile descopera ca nu sunt pregatite, s-ar putea sa intampine dificultati in efectuare platilor. In acelasi timp, furnizorii care nu vor fi pregatiti pot avea probleme serioase cu liniile de aprovizionare. Iar industria platilor se poate confrunta cu restante care vor trebui reparate. Credem ca toate companiile si toate partile interesate ar trebui sa se pregateasca pentru cel mai nefavorabil scenariu posibil”, a concluzionat Paul Facer.

Proiectul SEPA pentru crearea unei piate comune europene de plati se apropie rapid de un termen limita important. Incepand cu 1 februarie 2014, toate casele de compensare automata (Automatic Clearing Houses -ACH) si institutiile de debit direct din cadrul Uniunii Europene si din interiorul Spatiului Economic European trebuie sa corespunda cerintelor si standardelor SEPA.

Acest moment cheie din 2014 aduce sfarsitul unei epoci a infrastructurii de plati duale pentru banci si casele de compensare, epoca inceputa pe 28 ianuarie 2008, atunci cand au fost procesate primele transferuri de credit prin SEPA. In timp ce data de 28 ianuarie 2008 a fost una importanta pentru industria platilor, aceasta a avut un efect redus asupra afacerilor si consumatorilor.

Termenul limita de 1 februarie 2014 va fi diferit. Incepand cu aceasta data, tranzactiile de compensare in interiorul statelor membre UE - mai mult de 90% dintre tranzactiile realizate in Europa - vor fi transmise bancilor in format SEPA. Acest lucru inseamna ca tranzactiile nu vor mai fi procesate automat atunci cand sunt transmise codurile bancare (Basic Bank Account Numbers - BBAN), codurile de compensare sau codurile specifice filialelor.

In schimb, platitorul va trebui sa transmita codul IBAN si de cele mai multe ori si codul BIC. SEPA ofera totodata si un standard comun pentru Direct Debit Mandate Management, care, incepand cu 1 februarie 2014 va fi obligatoriu pentru tranzactiile directe de debit la nivel local. Formatul local al documentelor va iesi din uz, sau, in cel mai bun caz, va fi actualizat pentru a cuprinde noile informatii.

In ciuda faptului ca reprezinta un moment cheie, 1 februarie 2014 nu definitiveaza piata comuna europeana de plati. Celor mai multe state membre li s-a oferit o scutire pentru unul sau mai multe produse electronice de plata la nivel local care nu sunt compatibile cu standardele SEPA pentru transfer de credit (Standard for Credit Transfer - SCT) sau debit direct (Standard for Direct Debit - SDD). In urmatorii ani, aceste produse vor fi inlocuite de o schema compatibila cu SEPA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri