Economia Turciei a crescut cu 3% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ritm mai rapid decat anticipau analistii, iar autoritatile estimeaza o accelerare pe parcursul anului, in timp ce analistii considera ca instabilitatea politica reprezinta un risc pentru avansul PIB.

Analistii estimau un avans de 2,3% in primul trimestru, fata de perioada similara a anului anterior. Biroul de statistica din Turcia a anuntat, de asemenea, ca economia a inregistrat o crestere de 1,6% fata de trimestrul al patrulea al anului trecut, ajustata sezonier si pentru zile lucratoare, potrivit cotidianului britanic Financial Times, citat de Mediafax.

Autoritatile din Turcia au anuntat datele economice in timp ce politia intervenea in forta pentru a elibera piata Taksim, ocupata de protestatatari care contesta politica autoritara a guvernului, scrie Bloomberg.

Banca centrala a anuntat luni masuri extraordinare pentru controlul lichiditatii, in contextul volatilitatii ridicate a monedei Turciei. Banca ar putea incepe de marti interventii directe pe piata valutara pentru a proteja lira.

Datele privind economia sunt o surpriza pozitiva, a declarat economistul sef pentru piete emergente al Standard Bank, Timothy Ash, notand insa riscurile reprezentate de protestele de amploare impotriva guvernului.

"Ma astept ca instabilitatea politica si rezervele valutare sa afecteze cresterea pentru restul anului", a spus el.

Economia Turciei a avansat cu 2,2% anul trecut.

Ministrul de Finante, Mehmet Simsek, a declarat ca autoritatile se asteapta la accelerarea cresterii in trimestrul al doilea, astfel incat sa fie atins obiectivul pentru un avans al PIB de 4% pe ansamblul intregului an.

Politia din Turcia a folosit marti tunuri cu apa si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor din Piata Taksim. Politia a intrat in Piata Taksim pentru prima data dupa ce protestele fata de dezvoltarea unui proiect imobiliar intr-un parc au luat o turnura violenta.

Date separate anuntate de banca centrala marti au aratat o crestere a deficitului de cont curent - principala vulnerabilitate a Turciei - la 8,71 miliarde de dolari in aprilie, de la 5,5 miliarde de dolari in martie. Pentru primele patru luni deficitul s-a situat la 24,34 miliarde de dolari, fata de 20,76 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Mancam multe legume si fructe din IMPORT: cum arata balanta comerciala