Investitiile straine directe (ISD) au atins, in 2005, un nivel record de 5,197 miliarde euro, fara contributii semnificative din partea unor privatizari majore, a declarat, joi, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana Maria Cristina, intr-o conferinta de presa.

Valoarea ISD este mai mare decat prognozele initiale cu aproape 1,4 miliarde euro, scrie Rompres.

"Aceste date sunt provizorii, deoarece datele complexe cu privire la bilanturile companiilor, la imprumuturile firmelor mama, se obtin intr-un timp mai lung, in general pe parcursul a cateva luni dupa sfarsitul anului financiar", a spus presedintele ARIS.

Oficialul a subliniat ca anul 2005 este primul an cand contributia in ceea ce priveste ISD a fost adusa de investitii greenfield, ceea ce denota o crestere economica sanatoasa si orientarea fluxului investitional pe investitii cu impact economic si social.

Pentru 2006 sunt prognozate investitii straine directe de 6,2 miliarde euro, in conditiile in care in primul trimestru al acestui an au fost inregistrate valori de 1,72 miliarde euro, cu 128 la suta mai mult decat in perioada similara a anului trecut, cand s-au inregistrat 754 milioane euro.

"Daca in 2004 ponderea importanta din cele 5,183 miliarde euro a fost detinuta de privatizarea OMV-Petrom, in cifrele anului 2005 nu avem privatizari de asemenea dimensiuni", a spus presedintele ARIS.

Aceasta a precizat ca mult discutata privatizare BCR-Erste este o privatizare care nu a ajuns in momentul incasarii banilor de statul roman, iar previziunile pe 2006 vor fi pastrate fara a lua in calcul sumele care vor veni din aceasta privatizare.

Potrivit datelor ARIS, Romania se situeaza printre tarile din jur pe locul trei in cifre absolute, din punct de vedere al ISD si pe locul patru din punct de vedere al investitiilor pe cap de locuitor.

"Pe acest segment, in fata noastra se afla doar Croatia, Ungaria si Cehia, dar sunt tari cu o populatie mult mai mica, Romania devansand insa, semnificativ, Polonia, care doar in cifre absolute este inaintea noastra", a explicat Ana Maria Cristina.

In opinia presedintelui ARIS, Romania a fost "un premiant in 2005 in zona centrala si estica a Europei, realizand nu numai o cifra absoluta foarte buna, ci si un indicator pe cap de locuitor foarte interesant".

Aceasta a tinut sa explice ca indicatorul privind ISD pe cap de locuitor nu este extrem de semnificativ, in conditiile in care China - cel mai mare absorbant de investitii straine directe din lume din ultimii ani pe cap de locuitor - se afla in coada listei datorita numarului mare de locuitori.

Potrivit ARIS, Romania se situa in 2005, cu 5,197 miliarde euro, pe locul al treilea din punct de vedere al volumului de investitii straine atrase, dupa Polonia si Cehia, care inregistrau 6,132 miliarde euro, respectiv 8,837 miliarde euro.

Din punct de vedere al ISD pe cap de locuitor, Romania, cu 239 euro, era devansata de Croatia, cu 292 euro, Ungaria - 341 euro si de Cehia cu 865 euro pe cap de locuitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri