Investitiile straine directe atrase de Romania in primul semestru au totalizat 666 milioane de euro, in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 826 milioane de euro.

Creditele intragrup au insumat 570 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 96 milioane euro, potrivit datelor BNR, conform Mediafax.

Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat in iulie.

Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.

Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011.

Contul curent se mentine insa pe excedent

Contul curent al balantei de plati a avut in primul semestru un excedent de 695 milioane euro, fata de un deficit de 2,78 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul reducerii deficitului balantei comerciale si al veniturilor, respectiv surplusului inregistrat de balanta serviciilor.

Deficitul balantei comerciale a scazut cu 2,02 miliarde euro, la venituri reducerea a fost de 356 milioane euro, iar balanta serviciilor a avut un surplus de 1,15 miliarde euro, fata de un deficit de 21 milioane euro, a anuntat luni Banca Nationala a Romaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Investitiile straine directe au depasit 2,5 miliarde de euro