Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca Programul SAPARD a fost angajat in totalitate ca urmare a aparitiei programului Fermierul, aratand ca programul de infiintare de ferme va continua si dupa 2007 cu fonduri pentru dezvoltare rurala, informeaza Mediafax.
Astfel, cu toate ca programul SAPARD se incheie, Ministerul va continua sa lucreze pe Programul Fermierul.

Ministrul Agriculturii a amintit ca suma alocata pentru finantarea programului "Fermierul" este de 4.500 de miliarde de lei vechi si va fi suplimentata cu 2.000 de miliarde de lei vechi la rectificarea bugetara. "Vom continua Fermierul chiar daca Programul SAPARD se incheie. Din 2007 vom continua acest program cu fonduri de dezvoltare rurala", a precizat ministrul Agriculturii.

Prin Programul Fermierul, destinat cofinantarii proiectelor SAPARD, se pot accesa fonduri atat pentru investitiile in zootehnie si sectorul procesarii produselor agricole sau piscicole, precum si pentru dezvoltarea pensiunilor.

Gheorghe Flutur a mai precizat ca absorbtia fondurilor SAPARD a crescut intr-un ritm foarte puternic in ultima perioada, motivul principal fiind inceperea programului Fermierul. "In prezent, din aproximativ 1.900 de proiecte pe Fermierul, aproape 1.300 sunt trimise la banci, iar din calcule rezulta ca fondurile SAPARD vor fi acoperite in intregime. Practic, Romania poate spune ca a depus proiecte pentru toate fondurile SAPARD din perioada 2000-2006, de peste 1,4 miliarde de euro", a spus Flutur.

El a aratat ca daca pana in 2004 s-au depus 1.348 de proiecte, in ultimele 18 luni au fost primite 2.952 de proiecte, iar rata de depunere a crescut de la 46 la 167 de proiecte pe luna. Valoarea proiectelor s-a majorat de la 19 milioane de euro pe luna la 47 de milioane de euro. "S-au depus 830 de proiecte pentru infiintarea de ferme vegetale si zootehnice", a mai spus Flutur.