In ultimii ani, statul roman a vindut catre investitori strategici compania petroliera nationala, cele doua distributii de gaze si cinci dintre cele opt distributii de electricitate. Conform practicii internationale in astfel de tranzactii, statul roman a angajat consultanti internationali care sa-l asiste in procesul de privatizare. In schimbul prestatiei sale, consultantul primeste un onorariu fix, platit de obicei din fonduri nerambursabile obtinute de statul roman, la care se adauga un onorariu de succes, calculat ca procent din valoarea tranzactiei.

Potrivit lui Mihai Catu-neanu, presedintele Oficiului de Privatizare din cadrul Ministerului Economiei, ôin cazul contractelor de consultanta pentru societatile mentionate (Petrom, Electrica, Distrigaz - n. red.), comisionul de succes s-a situat in jurul valorii de 1,5% din valoarea tranzactieiö. Catuneanu mai spune ca legislatia romaneasca permite comisioane de pina la 3% pentru consultantii care au asistat statul.

Credit Suisse, in top

Cea mai mare privatizare din tot sectorul energetic ramine vinzarea a 51% din Petrom catre OMV, valoarea totala a tranzactiei insumind 1,5 miliarde de euro. Consultantul selectat de stat in acest caz, Credit Suisse First Boston, a incasat asadar un comision de succes de circa 22,5 milioane de euro.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6062&art=14965&cHash=5a09f8b4ad