Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri ordonanta prin care pretul national de referinta la energia termica este inlocuit cu preturi locale

Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor considera ca preturile locale de referinta la energia termica vor elimina inechitatile generate de vechiul sistem de facturare a consumului de apa calda si caldura, cel bazat pe pretul national de referinta.

Prin utilizarea unui pret national de referinta, a beneficiat de subventii la incalzire toata populatia care folosea sisteme centralizate de incalzire, indiferent de venit. In plus, sistemul de facturare bazat pe acest pret nu facea diferente la plata intre cei care locuiau in zone unde iarna era mai lunga si mai grea si cei care locuiau in zone cu iarna blanda.

Pretul energiei termice ar putea creste cu 15-20% de la 1 ianuarie 2007

Tarifele la energia termica furnizata populatiei ar putea creste cu aproximativ 15-20% dupa ce pretul national de referinta la energia termica a fost inlocuit inlocuit cu preturi locale, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Toader.

Potrivit explicatiilor ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, pretul local de referinta reprezinta pretul energiei termice in localitatea respectiva, dupa ce, din pretul de productie se scade subventia de la stat, care este de 45% din pretul combustibilului si subventia de minimum 10% acordata de autoritatile locale. La acestea se adauga si o corectie de 5%, care reprezinta diferenta dintre pretul energiei electrice care este produsa in sistem de cogenerare (centrale care produc atat energie termica cat si electrica) si cea produsa de alte tipuri de centrale, avand in vedere ca distribuitorii vor fi obligati sa cumpere energie electrica produsa in sistem de cogenerare.

Pretul gigacaloriei va depinde de priceperea administratiei locale

Pretul gigacaloriei va depinde in mare parte, de la 1 ianuarie 2007, de capacitatea administratiei locale de a gestiona producerea si distributia de energie termica. Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a declarat ca diferentele dintre pretul pe care il va avea gigacaloria in localitati diferite va fi influentat si de investitiile pe care autoritatile locale le-au facut in sistemul de distributie a energiei termice.

Blaga considera ca autoritatile locale nu vor creste nelimitat pretul gigacaloriei pentru ca primarii sunt fortati de statutul de alesi locali sa ofere servicii ieftine cetatenilor. "Nu exista riscul ca tarifele sa creasca, pentru ca votul preseaza administratia publica locala", a declarat, citat de NewsIn, Blaga.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum isi aleg romanii centrala termica? Cel mai nebanuit criteriu