Prosumatorii au creditat gratis şi fără dobânda, doar în 2023, furnizorii de energie cu peste 50 de milioane de euro, în condiţiile în care, în 2021, conform OUG 143, prosumatorii aveau "la dispoziţie energia injectată pe o perioadă de maximum 24 de luni", potrivit unui comunicat al Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România.

"În urma unei interpretări discutabile a legislaţiei în vigoare, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a impus prosumatorilor o perioadă obligatorie de 24 de luni pentru a beneficia de contravaloarea energiei injectate în reţea. Această decizie a generat o "linie de credit" gratuită în favoarea furnizorilor de peste 50 milioane de euro", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, "diferenţa între preţul energiei active la preţul de contract al furnizorilor şi energia ce ar urma să fie plătită după 24 - 48 de luni este uriaşă".

Potrivit datelor obţinute de către Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România de la ANRE, cantitatea totală de energie electrică injectată în reţea de către prosumatori în anii 2022 şi 2023 se ridică la aproximativ 660 GWh.

"O parte din această energie a fost vândută de furnizori la preţuri ridicate, de până la de două sau trei ori mai mari decât preţul de achiziţie de la prosumatori, generând un venit substanţial pentru furnizori. Practic, toţi furnizorii cu care au avut contract prosumatorii au vândut mai departe, instantaneu, această energie activă, încasând banii lunar de la clienţii lor şi compensare de la stat", se menţionează în comunicat.

În ultimul an, furnizorii de energie au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de euro pentru întârzierea sau neemiterea facturilor către prosumatori. Cu toate acestea, cifrele dezvăluie că, în practică, furnizorii au continuat întârzierea emiterii facturilor prelungind astfel "linia de credit" gratuită, precizează sursa citată.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) atrage atenţia asupra faptului că această practică de "creditare gratuită" trebuie să înceteze, iar legislaţia în domeniu trebuie revizuită în consecinţă.

"În prezent, energia injectată în surplus de către prosumatori şi comercializată de către furnizori nu este plătită în luna următoare, aşa cum ar trebui, dar este încasată de furnizori de la clienţii lor. Aberaţia legislativă care favorizează furnizorii de energie prin creditare gratuită cu sume enorme trebuie eliminată prin legislaţie primară", se menţionează în comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri