Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o aşa numită "taxă pe soare", precizează preşedintele ANRE, George Niculescu, conform Agerpres, asta deși reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din Romania (APCE) a arătat recent că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor.

"Având în vedere cele menţionate, ţinând cont de faptul că nu există o obligaţie de introducere a unei taxe sau a unui tarif, vă pot spune foarte clar că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o aşa numită 'taxă pe soare'. Resping categoric zvonurile apărute în spaţiul public cu privire la 'intenţiile' sau 'planurile' ANRE pe acest subiect şi lansez invitaţia asociaţilor de profil la un dialog constructiv din care să aibă de câştigat prosumatorii", a declarat George Niculescu, citat într-un comunicat al ANRE.

Autoritatea subliniază în comunicat că prosumatorul reprezintă un element central al tranziţiei energetice, devenind un actor esenţial în modelarea şi înţelegerea noilor paradigme din domeniul energiei electrice.

"Pe măsură ce resursele energetice clasice devin tot mai limitate şi presiunea pentru reducerea impactului asupra mediului creşte, prosumatorul devine un catalizator al schimbărilor, aducând o contribuţie semnificativă la transformarea durabilă a sistemelor electroenergetice. Legislaţia europeană şi naţională, împreună cu normele specifice de reglementare, sprijină şi stimulează implicarea prosumatorilor în acest proces de tranziţie. Drepturile conferite prosumatorilor, precum posibilitatea de a livra surplusul de energie în reţea şi de a beneficia de compensaţii, sunt elemente cheie în facilitarea adoptării acestui nou model energetic, În acest context, evidenţierea corectă a producţiei de energie din surse regenerabile a devenit extrem de importantă. Motiv pentru care există prevederi specifice la art. 45 din Legea nr. 123/2012, articol modificat prin OUG nr. 143/2021, cu modificările şi completările ulterioare, privind posibilitatea de a monta contoare inteligente în instalaţia de utilizare a prosumatorilor", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, montajul acestor contoare a fost suspendat parţial pentru a permite racordarea mai rapidă la reţea a prosumatorilor, în contextul crizei de contoare intervenită în perioada 2021-2022, cauzată de criza de producţie generală a componentelor electronice digitale.

"Trebuie precizat faptul că preţul acestui contor este suportat de operatorii de distribuţie, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuţie în care se va monta acest contor. În concluzie, prezenţa acestui echipament de măsură este prevăzută în Legea nr. 123/2012 şi nu are nici o legătură cu dispoziţiile OUG nr. 163/2022, care la art. 21 alin. 3 lit. b) prevăd că: 'autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii'", mai precizează ANRE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri