Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a incasat 245,696 milioane lei din valorificarea activelor, depasind prevederile bugetare pe primele sase luni cu aproape 200 la suta, a declarat marti presedintele AVAS, Razvan Orasanu, intr-o conferinta de presa.

Ii anuntam pe toti datornicii ca vom continua procesul de executare silita intr-un mod si mai accelerat, indiferent de dimensiunea datoriilor, a spus presedintele AVAS.

AVAS a blocat conturile a peste 10.000 de debitori, din care 6.300 si-au achitat datoriile ca urmare a blocarii conturilor, circa 166,66 milioane RON fiind recuperati din executare silita. Potrivit presedintelui AVAS, peste 1.000 dintre datornicii executati si-au platit de buna voie contributiile restante, anunta Rompres.

Din totalul valorificarilor de creante (245,696 milioane lei), 178,96 milioane reprezinta valorificari ale creantelor bancare si comerciale.

Razvan Orasanu a estimat ca pana la finele anului, prin procedura de executari silite, se vor obtine intre 350-400 milioane lei, ceea ce va insemna depasirea cu 70 la suta fata de prognoza pentru intreg anul.
in total, pe primul semestru din 2006, AVAS a obtinut venituri de 409,71 milioane lei.

In prezent, AVAS gestioneaza un portofoliu de creante in valoare de 12,031 miliarde lei, care apartin unui numar de 73.313 debitori.

In urmatoarea perioada, vom reduce activitatea de monitorizare si vom face mai mult executare silita. Sigur ca vom acorda prioritate datornicilor mari, aflati pe lista celor 10.000, a precizat presedintele AVAS.

Oficialul a anuntat ca a suplimentat numarul de personal al directiei de executari silite cu 25 la suta si ca va cere guvernului o rectificare pozitiva a bugetului institutiei.

Presedintele AVAS s-a plans de faptul ca executorii institutiei sunt supusi unor presiuni constante din partea debitorilor, care incearca prin orice motiv sa amane procedura platii datoriilor.

"Pana acum avem 35 de plangeri penale formulate impotriva angajatilor AVAS, toate pentru abuz in serviciu", a explicat directorul directiei de executari silite din cadrul AVAS, Nicolae Cimpeanu.

Presedintele AVAS a spus ca in continuare va fi mai atent cu societati de tipul Termoelectrica, care nu au fost incluse in lista de prioritati a AVAS, dar ca in ciuda impactului social pe care l-ar putea avea executarea, va incerca sa gaseasca totusi modalitati pentru recuperarea datoriilor.

De asemenea, a anuntat Orasanu, pe lista societatilor care vor fi executate se afla si ziare locale si centrale, precum si alte mijloace mass-media. Mari trusturi de presa, precum Media Pro, si-au achitat deja obligatiile, dupa ce au primit notificari la inceputul acestui an.

In luna iulie, AVAS a raportat vanzari de active de 30,3 milioane dolari, ale unor societati precum Baneasa SA, Fortus Iasi, Somvetra SA, GES Scaieni sau POBAC Bacau. Initial, preturile de pornire ale licitatiilor pentru activele acestor companii se cifrau la 16,6 milioane dolari, AVAS realizand o majorare cu 182 la suta a incasarilor.

Pentru semestrul 2 al acestui an, AVAS urmareste sa recupereze creante de la 12.000 de debitori prin executare silita, sa blocheze conturile a 5.000 de datornici preluati de la Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate, sa relanseze oferta de vanzare a GES Scaieni si sa valorifice active ale Oltchim SA, care nu au legatura cu fluxul de productie, precum combinatul de la Raureni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri